Este puțin probabil ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să schimbe în mod fundamental acordul de bază al Brexitului, ceea ce face ca acordurile sectoriale specifice pentru servicii financiare, pescuit și energie să fie necesare pentru a preveni mai multe perturbări, se arată într-un raport.
Raportul organismului academic UK In a Changing Europe (UKICE), publicat marți, a afirmat că, în pofida unei lovituri economice semnificative pentru Marea Britanie ca urmare a ieșirii din blocul comunitar și a scăderii sprijinului pentru Brexit în rândul publicului britanic, este puțin probabil să se producă schimbări majore în relația dintre Marea Britanie și UE.
„Perspectivele unei astfel de renegocieri sunt slabe”, a declarat directorul UKICE, Anand Menon.
UKICE a precizat că sondajul pe care l-a realizat în decembrie a arătat că 56% dintre britanici au declarat că ar vota pentru reintrarea în UE, în creștere de la 45% în februarie, în mare parte în concordanță cu alte sondaje, notează Reuters.
Cu toate acestea, Partidul Conservator, aflat la guvernare în Marea Britanie, este angajat în favoarea Brexitului, iar Partidul Laburist, aflat în opoziție, dorește să evite sugestiile că ar încerca să desființeze acordul post-2016.
Discuțiile dintre Marea Britanie și UE continuă cu privire la modul de punere în aplicare a acordurilor post-Brexit care să țină cont de frontiera în mare parte deschisă dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Irlanda, stat membru al UE.
„Provocarea imediată este rezolvarea problemelor legate de protocolul cu Irlanda de Nord, dar chiar dacă acest lucru este realizat, alte termene și decizii se profilează, legate, de exemplu, de schimbul de date, mașinile electrice și peștele”, se arată în raport.
UKICE a declarat că relațiile dintre Regatul Unit și UE sunt „departe de a fi fie rezolvate, fie stabile”, dar niciuna dintre părți nu pare să dorească să reevalueze Acordul de comerț și cooperare (TCA) semnat în decembrie 2020 după mai mult de patru ani de discuții politice.
„Se pare că există puțin spațiu politic de o parte și de alta a Canalului Mânecii pentru o reconsiderare majoră a relației sau pentru o renegociere a TCA pe termen scurt”, a spus aceasta, citând lipsa de încredere, politica internă a Regatului Unit și beneficiile acordului actual pentru exportatorii din UE.
„Este probabil ca modificările relației să fie lente și graduale în viitorul imediat”, a spus acesta, adăugând că cercetarea științifică, securitatea energetică și comerțul cu emisii ar putea fi domenii în care relația actuală ar putea fi aprofundată.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!