RĂZBOI

Ungaria a epurat vârfurile armatei, iar opoziția îl acuză pe Orban

Ministrul ungar al apărării, Cristof Szalay-Bobrownicki, a declarat că țara trece printr-o reînnoire a conducerii militare de vârf, pe care a descris-o ca fiind necesară pentru a deschide calea unei noi generații de lideri, notează Bloomberg.

Momentul ales pentru epurarea personalului, în timp ce Ucraina se află în război, a atras critici din partea opoziției, care consideră că este o încercare de reformare a vârfului armatei pentru a fi mai loială premierului Viktor Orban.

Guvernul Orban a anunțat că 97% dintre maghiari se opun sancțiunilor împotriva Rusiei
Szalay-Bobrownicki a declarat că scopul acestor schimbări este de a face loc pentru ofițerii militari tineri cu experiență internațională și cunoștințe de limbi străine. El a declarat că aceștia vor putea supraveghea mai bine extinderea forțelor armate, în timp ce Ungaria își accelerează planurile de modernizare militară în contextul războiului din Ucraina.

„Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului”, a declarat Szalay-Bobrownicki într-un interviu acordat Inforadio, difuzat ieri.

El a refuzat să precizeze numărul de manageri concediați, adăugând că toți cei afectați de reduceri au fost deja notificați și că înlocuirile vor fi făcute luna viitoare.

Săptămâna trecută, Orban a semnat un decret care relaxează regulile de concediere a militarilor cu experiență. Conform noii reguli, cei care au servit cel puțin 25 de ani și care au împlinit vârsta de 45 de ani pot fi concediați doar cu un preaviz de două luni.

Între 100 și 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, ar putea fi concediați în cadrul revizuirii. Este posibil ca acest număr să continue să crească, a relatat la 22 ianuarie site-ul independent de știri Telex, fără a preciza de unde a obținut această informație.

Cei afectați de concedieri constituie „coloana vertebrală” a armatei ungare, cu experiență militară în cadrul NATO, a declarat Agnesa Vadai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării și membră a partidului de opoziție DK, la televiziunea ATV, la 19 ianuarie.

Ministrul apărării a declarat că aceste măsuri nu vor afecta capacitățile militare ale țării, apartenența la NATO sau loialitatea față de Alianță.

Se pare că Ungaria a încercat să blocheze o decizie a UE de a acorda Ucrainei o a șaptea tranșă de 500 de milioane de euro din Fondul european pentru pace, dar în cele din urmă a renunțat la această intenție.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button