Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ECONOMIE

Untul, un produs de lux pentru românii saraci: prețurile au crescut cu 45% în 2022

Inflația din Romania atinge cote alarmante, iar produsele alimentare de bază devin din ce în ce mai greu accesibile pentru românii care trăiesc din salarii mici sau pensii. Untul, un produs care a făcut parte din alimentația noastră de zi cu zi, a devenit acum un lux pentru mulți dintre noi, cu prețuri care au crescut cu 45% față de anul anterior. Ce se întâmplă cu adevărat în Romania și cum ne afectează acest fenomen pe fiecare dintre noi, veți afla în continuare.

Retailerii au început să-și protejeze produsele de lux, fie ele produse alimentare de bază, din cauza creșterii prețurilor. În 2022, untul a s-a scumpit cu 45% față de anul anterior, iar acum un kilogram costă în jur de 100 de lei în retail. Pentru mulți români, untul a devenit un produs de lux.

Ieri, într-un magazin Carrefour Expres din zona Dristor, untul brandul President, pateul și conservele de ton brandul Rio Mare, erau închise în cutii de plastic. Untul President cu 82% grăsime, de 250 g, costa 27,9 lei, astfel că un kilogram ajungea la 111,6 lei. Pateul de ton cu ardei Rio Mare de 115 g costa 19,5 lei, astfel că pentru un kilogram prețul era de aproape 170 de lei. Conservele din carne s-au scumpit cu 23% din decembrie 2021 până în decembrie anul trecut, iar conservele din pește cu 14%, conform datelor INS.

Inflatia este o crestere generalizata si persistenta a nivelului preturilor. In Romania, inflatia a crescut in anii 2021-2022, datorita cresterii costurilor materiilor prime, a taxelor si a cheltuielilor cu forta de munca. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit tinta de inflatie la 3% +/- 1pp, dar inflatia a depasit aceasta tinta in ultimii ani, ajungand la 4,5% in 2021 si 4,9% in 2022. Aceasta a dus la o scumpire a produselor alimentare de baza si a altor bunuri si servicii, afectand in special consumatorii cu venituri mai mici.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button