Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

Costurile reintegrării R. Moldova în România nu sunt o povară, ci o investiție – „Ar consolida țara reintregită” / Analiză 10TV.RO

Costurile reintegrării R. Moldova în România. Criza din regiune – o oportunitate. Viitorul R. Moldova fără Unire – stat semi-eșuat sau preluat de ruși

Toate partidele mari au mize politice imediate şi suferă, la nivelul expresiei strategice, de raportarea la probleme false.

Costurile reunificării, despre care mulți discută aprins, reprezintă o investiţie care se face în dezvoltarea economică – reunificarea ar consolida economic ţara reîntregită.

Cei care vorbesc despre costurile reintegrării R. Moldova ca despre o povară ar fi trebui să optimizeze statul român, nu să admită ca PSD, PNL, UDMR și USR să folosească guvernarea pentru a angaja la stat, toate rudele și amantele.

Criza din regiune este o oportunitate rară ca R. Moldova să fie reintegrată în România și oamenii de acolo să poată beneficia extrem de rapid de beneficiile oferite de UE, pentru agricultură spre exemplu.

Nu exista nici un text legal al Uniunii Europene care să interzică reunificarea unei ţări.

Sigur că România trebuie să obţină un accept formal al statelor importante in Uniune.

În general, comunitatea internaţională trebuie să accepte o astfel de realizare, dar, cât timp te bazezi pe drept şi pe voinţa unor populaţii mari, nimeni nu se poate opune.

Uniunea nu s-a arătat atât de oripilată de perspectiva Unirii (nici măcar Federaţia Rusă!), aşa cum o fac unii analişti. Aşa că este bine să nu fim mai catolici decât papa.

Dacă cineva se va opune acestei idei, ar fi bine să îl convingem, nu să renunţăm la ideea reîntregirii.

Elita de la Chişinău, cu mici şi notabile excepţii, a studiat sau s-a specializat fie la Bucureşti, fie la Iași, este hrănită spiritual în România, dar trăieşte momentan o iluzie din care se va trezi foarte repede.

Aşa cum foştii preşedinţi şi premieri ai republicii au descoperit că sunt români după ce au intrat în opoziţie, aşa şi actuala elită va uita în curând de „statalismul european” care bântuie la Chișinău.

Într-o Românie re-integrată – toate problemele majore ale populației din R. Moldova – dependența energetică de ruși, războiul din Ucraina și criza economică globală vor putea fi suportate mult mai ușor.

Timpul va dovedi eşecul abordării stataliste, care perpetuează insecuritatea, care limitează dezvoltarea economică la procente minuscule, care ţine republica izolată de „mainstream”-ul din lumea civilizată, vest-europeană şi americană.

În perioadele de criză și de schimbare a plăcilor tectonice în regiune R. Moldova, evident cu ajutorul României, Germaniei, Franței și SuA ar poate micșora mult mai repede și mai ușor decalajul dintre cele două maluri.

Chișinăul insistă însă în continuare pe obsesia integrării în UE ca stat independent. Noi cunoaștem exemplul și altor state membre în Uniunea Europeană care sunt total anti românești precum este Ungaria.

Doar reintegrarea R. Moldova în România și automat, evident, accederea în UE și NATO – poate garanta securitatea, pacea și prosperitatea în regiune.

Fără reintegrarea în România, UE și NATO, în câţiva ani, distanţa între Republica Moldova şi UE în ansamblu (cu atat mai pregnant faţă de România) se va mări şi riscă să deveniă insurmontabilă.

Republica riscă să rămânâ o țară semi-agrară, fără investiţii industriale, cu o piaţă financiar imatură, dependentă de importuri în general, și cu performanțe economice proaste.

Dacă lucrurile merg prost pentru în război pentru Ucraina, Rusia ar putea încerca chiar să ocupe militar R. Moldova.

Chișinăul, Bucureștiul și Bruxelles-ul nu trebuie să aștepte acel moment, ci să pregătească de pe acum, în liniște agenda reintegrării R. Moldova în România și aderarea implicită la UE.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

1 comentariu

  1. Niciodată nu o să-i pot înțelege pe moldovenii afectați cu râia sovietică rusească, de ce n nu vor măcar să se spele cu săpun și preferă să-i mai și infecteze pe alții… Idiotism autohton cu pretenție la patriotism local

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: