RĂZBOI

5 civili ucraineni au fost uciși, în timp ce părțile beligerante se gândesc la următoarea mișcare

Luptele au rămas în mare parte în impas luni în estul Ucrainei, unde bombardamentele rusești au ucis cinci civili în ultima zi, potrivit oficialilor ucraineni, în timp ce părțile aflate în conflict și-au evaluat nevoile pentru noile impulsuri militare așteptate în următoarele săptămâni.

Printre victime se numără o femeie care a fost ucisă și alte trei persoane care au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din nord-estul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul regional Oleh Syniyehubov.

Trupele rusești au cucerit zone mari din regiunea nord-estică Harkov în lunile care au urmat invaziei vecinului său în februarie anul trecut. Dar contraofensivele ucrainene care au început în august au smuls înapoi teritoriile ocupate de Rusia, în special în Harkov.

Luni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a lăsat să se înțeleagă perspectiva unor noi promisiuni viitoare, spunând că „orice activitate care vizează consolidarea puterilor de apărare ale Ucrainei este în curs de consultare cu partenerii noștri din NATO”.

Totuși, o astfel de mișcare ar putea întâmpina unele obstacole politice cunoscute.

Cancelarul Olaf Scholz, după ce a ezitat săptămâni întregi în privința trimiterii tancurilor germane Leopard 2 în Ucraina, pare pregătit să se împotrivească în ceea ce privește furnizarea de avioane de luptă. Germania nu ar mai avea un rol cheie în livrarea de avioane, așa cum a avut în cazul Leopardurilor, care sunt fabricate în Germania și necesită aprobarea germană pentru export.

Scholz, care se află într-o călătorie în America de Sud, a declarat că regretă apariția discuției despre avioane.

El a declarat duminică, în Chile, că este necesară o dezbatere serioasă și nu o „competiție pentru a ne întrece unii pe alții… în care poate că motivele de politică internă sunt în prim-plan, mai degrabă decât sprijinul pentru Ucraina”.

Analiștii militari spun că un ajutor mai mare este crucial dacă Ucraina vrea să blocheze o ofensivă de primăvară așteptată a Rusiei și să lanseze propriul efort de respingere a forțelor rusești.

Sursa AP

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button