Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Johnson spune că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete: „Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, ar dura doar un minut”

Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete în timpul unei convorbiri telefonice în perioada premergătoare invaziei din Ucraina.

Johnson, vorbind pentru BBC pentru un documentar care va fi difuzat în cursul zilei de luni, a spus că liderul rus l-a întrebat despre perspectivele aderării Ucrainei la NATO, la care el a răspuns că nu va fi „în viitorul apropiat”.

„M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: ‘Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut’, sau ceva de genul acesta”, a spus Johnson, amintind de convorbirea „foarte lungă” și „cea mai extraordinară” din februarie 2022, care a urmat unei vizite a premierului de atunci la Kiev.

„Dar cred că din tonul foarte relaxat pe care îl adopta, din aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.

Dar Kremlinul neagă că acest lucru s-a întâmplat vreodată.

În cadrul convorbirii zilnice a purtătorului de cuvânt al Kremlinului cu reporterii, Dmitri Peskov a declarat că ceea ce a spus Johnson nu este adevărat sau, „mai exact, este o minciună”.

Peskov a spus: „Nu au existat amenințări cu rachete”.

„Este fie o minciună deliberată – deci trebuie să-l întrebați pe domnul Johnson de ce a ales să se exprime astfel – fie a fost o minciună inconștientă și de fapt nu a înțeles despre ce vorbea Putin cu el”.

Peskov a declarat că Putin i-a explicat lui Johnson cum, dacă Ucraina ar adera la NATO, rachetele americane sau ale NATO plasate în apropierea granițelor Rusiei ar însemna că o rachetă ar putea ajunge la Moscova în câteva minute și a sugerat că ar fi putut exista o neînțelegere.

„Dacă așa a fost înțeles acest pasaj, atunci este o situație foarte jenantă”, a spus Peskov

Însă, înainte de invazie, el spune că s-a străduit să-i spună lui Putin că nu exista nicio perspectivă iminentă de aderare a Ucrainei la NATO, avertizându-l în același timp că orice invazie ar însemna „mai mult NATO, nu mai puțin NATO” la granițele Rusiei.

„El a spus: „Boris, tu spui că Ucraina nu va adera la NATO prea curând.

„‘Ce înseamnă în curând? Iar eu am spus: „Ei bine, nu va adera la NATO în viitorul apropiat. Știi asta foarte bine””.

Documentarul BBC prezintă diviziunea tot mai mare dintre liderul rus și Occident în anii dinaintea invaziei din Ucraina.

De asemenea, îl prezintă pe Zelenskyy reflectând asupra ambițiilor sale zădărnicite de a adera la NATO înainte de atacul Rusiei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button