Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

Șefa de la Oncologie, care lua şpagă la fiecare 10-15 minute! Medicii din Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere

Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, a fost reţinută, în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

Curtea de Apel Suceava au trimis-o pe Anca Ababnh Dumitrovici, în arest la domiciliu sub acuzația de luare de mită în formă continuată. ”Fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”. Magistrații au mai arătat că ”atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect.

”Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți “atenții”, “cadouri” ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnarea a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor “atenții” este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Totuși, medicii de la Spitalul din Suceava semnează o scrisoare prin care fac scut în jurul colegei lor și arată o practică generalizată de a primi mită din partea pacienților.

Anca Dumitrovici Ababneh a depus la dosar o scrisoare semnată de 95 de medici de la Spitalul din Suceava prin care arată că mita era, de fapt, ”un mic gest de recunoștință” din partea pacienților, informează MonitorulSV.

“Eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.

În 20 de minute a consultat șase pacienți de la care a luat 500 de lei și 50 de euro

Judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava au rezonat cu colegul de la Tribunalul Suceava în ceea ce privește existența pericolului concret pentru ordinea publică pe care îl reprezintă lăsarea în libertate a șefei Secției de Oncologie.

”La conturarea pericolului concret pentru ordinea publică, trebuie avut în vedere următoarele aspecte: funcția pe care o deținea inculpata, respectiv Șefa Secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, caracterul de obișnuință al faptei inculpatei, ușurința cu care aceasta primea de la pacienți bani, plicuri și pungi cu cadouri, proporția actelor de primire de foloase de la pacienți raportat la numărul de pacienți consultați zilnic (de remarcat este faptul că în numai 20 de minute, în data de 15.12.2022, între orele 13.06-13.25, medicul a consultat șase pacienți, primind de la aceștia aproximativ 500 de lei și 50 de euro), faptul că, deși inculpata obținea venituri lunare semnificative, de aproximativ 5.000 de euro, din activitatea medicală prestată la Spitalul Județean de Urgență Suceava precum și în sistemul medical privat, aceasta primea sume de bani de la pacienți, preponderent persoane vârstnice, pensionari, al căror venit lunar, incomparabil mai mic, era deja grevat de sarcinile financiare ale afecțiunilor de care sufereau”, au mai arătat magistrații de la Curtea de Apel Suceava.

      Copilul de 4 ani, unul din motivele pentru care medicul a fost plasat în arest la domiciliu

Același complet de drepturi și libertăți care a analizat contestația medicului a mai apreciat că ”măsura arestării preventive este excesivă, scopul măsurii preventive, respectiv buna desfășurare a procesului penal și prevenirea săvârșirii săvârșirii de noi infracțiuni, putând fi atins prin luarea față de inculpată a măsurii preventive a arestării la domiciliu”.

”Analizând, judecătorii de drepturi și libertăți apreciază că vârsta inculpatei (39 de ani), persoana acesteia (care este cunoscută, conform înscrisurilor depuse la dosar, ca o persoană cu un înalt grad de pregătire profesională -doctor în științe medicale, și ca un coleg apreciat în mediul profesional), faptul că aceasta este mama unui copil în vârstă de 4 ani care este afectat de dispariția figurii materne (conform raportului psihologic depus la dosar) și pentru care privarea de prezența mamei pentru o perioadă semnificativă de timp poate produce consecințe asupra dezvoltării psihologice și emoționale, justifică plasarea acesteia în arest la domiciliu”, se arată în motivarea prin care s-a înlocuit măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu.

Totuși, pentru a preveni riscul posibilei alterări a probelor, judecătorii i-au impus medicului atât interdicția ca, pe durata arestului de domiciliu, să își exercite profesia de medic, cât și interdicția de a lua legătura cu martorele denunțătoare, cât și cu pacienții care se aflau în supravegherea medicală a inculpatei, în calitate de medic oncolog, și aparținătorii acestora.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button