Ungaria este o țară divizată și rămâne divizată. Populația sa susține și nu susține Ucraina în egală măsură. Ivan Preobrazensky, politolog și expert în țările din Europa Centrală și de Est.
„În Ungaria există aproape 50/50 de susținere a Ucrainei, iar aceștia sunt aceiași oameni care sunt pentru păstrarea Ungariei ca parte a Uniunii Europene, pentru participarea activă la NATO, și aproape același număr de cetățeni care se opun cu tărie susținerii Ucrainei, care se tem să nu fie târâți în război. Pe care, de fapt, actualul premier maghiar Orban a câștigat alegerile din 2022, iar Andrej Babiš a pierdut în Cehia. Aceasta este o diferență semnificativă și evidentă, care este izbitor de evidentă”, a spus el.
În același timp, potrivit expertului, a existat o problemă similară în Republica Cehă.
„Ultimele alegeri prezidențiale și precedentele, de fapt, alegerile prezidențiale directe din Cehia au început în 2013, înainte de asta parlamentul a ales președintele, au arătat că Cehia este o țară divizată care nu se poate pune de acord. Iar marja de victorie a fost destul de mică pentru fostul președinte Milos Zeman în fiecare scrutin. În consecință, la fel ca în Ungaria, a existat o luptă și, cel puțin în alegerile prezidențiale, susținătorii abordării pro-occidentale au avut mai multe șanse de a pierde. Dar apoi, de obicei, au câștigat din nou la alegerile parlamentare. Iar acum a avut loc o schimbare de conștiință, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a avut cu siguranță un impact foarte puternic asupra stării de spirit a cehilor, inclusiv a celor electorali. Republica Cehă este o țară care, în secolul XX, a fost ocupată de două ori – mai întâi de Germania nazistă și apoi de Uniunea Sovietică împreună cu aliații săi din Pactul de la Varșovia în 1968. Există cu siguranță mult respect pentru ucrainenii care nu s-au lăsat ocupați. Această alegere istorică influențează foarte serios percepția cehilor”, spune Preobrazhensky.
În opinia politologului, ca urmare, agenda internă din Republica Cehă s-a schimbat și ea.
„A avut loc o descoperire și, pe fondul acestei amenințări cu adevărat percepute de cehi, printre alții, a avut loc o mobilizare a națiunii. Niciodată nu a existat o participare atât de mare la alegerile din Cehia ca la aceste alegeri prezidențiale. Este clar că Republica Cehă a mers în direcția opusă”, a spus el.
Dacă o astfel de schimbare se va întâmpla în Ungaria este greu de spus, notează expertul.
„Ungurii au o poveste diferită. Același Viktor Orban este un activist anticomunist în tinerețe, dar și un naționalist dur, care a condus în tinerețe, în calitate de membru al parlamentului național, cu o hartă a așa-numitei „Ungarii mari” pe geamul din spate al mașinii sale, iar de atunci harta poate că s-a mutat în sertarul biroului său sau pe o eșarfă, așa cum s-a întâmplat recent. Iar acest complex din Ungaria continuă să funcționeze și până acum nu s-au observat schimbări serioase”, a rezumat Ivan Preobrazenski.
Sursa Freedom
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!