RĂZBOI

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin despre 9.000 de bărbați mobilizați ilegal

„Prin eforturile de supraveghere, peste nouă mii de cetățeni care fuseseră mobilizați ilegal au fost întorși acasă, inclusiv cei care nu ar fi trebuit să fie mobilizați în niciun fel din cauza stării lor de sănătate”, a declarat procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.

Procurorul general a menționat că „mobilizarea nu a mai fost efectuată de mult timp” (ultima dată a avut loc în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei – n.r.) și „au ieșit la iveală o mulțime de probleme semnificative, care au devenit o lecție pentru mulți oameni, forțați să reconsidere abordările privind organizarea înregistrării militare, formarea bazelor de date relevante ale militarilor”.

Potrivit lui Krasnov, procuratura a descoperit, de asemenea, probleme legate de plățile către militari.

„Acest lucru s-a datorat în primul rând introducerii incorecte sau introducerii îndelungate a informațiilor relevante în baza de date Alushta, blocării fondurilor care au fost transferate în conturile cetățenilor atunci când acestea fuseseră deja blocate prin hotărâri judecătorești, de exemplu”, a explicat el, asigurându-l pe șeful statului că toate plățile „problematice” sunt acum aduse la zi. Deși, a recunoscut Krasnov, continuă să apară probleme, dar „procurorii, printre alții, le rezolvă (pe acestea) cât mai repede posibil”.

Președintele Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială începând cu 21 septembrie 2022. La sfârșitul lunii octombrie, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a anunțat sfârșitul măsurilor de mobilizare. Cu toate acestea, decretul de mobilizare în sine, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, încă din ianuarie 2023, este încă în vigoare, deoarece „nu prevede doar înrolarea numărului necesar de cetățeni, care a fost finalizată”.

La rândul său, Putin, făcând un rezumat al mobilizării de la sfârșitul lui decembrie, a declarat că nu există planuri pentru un nou val în Rusia.

Sursa Insider

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button