Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
CULTURĂ

Trei laureaţi Nobel, invitaţi la Universitatea de Vest Timişoara în 2023

Trei laureaţi Nobel, Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage, sunt invitaţi de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”, programate în primăvara acestui an.

„Ca spaţiu academic de înaltă performanţă, Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă un rol major în comunitatea timişoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureaţi ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, naţional şi european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferinţe, workshop-uri şi producţii valoroase”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat transmis, joi.

Universitatea de Vest din Timişoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunităţi, grupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”. În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT va găzdui trei întâlniri excepţionale, cu personalităţi majore ale artei şi ştiinţei mondiale, laureaţi ai premiilor Nobel din domeniul literaturii şi chimiei.

La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timişorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.

Tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru ştiinţă. Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alţi doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincţiei a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuşi chimici, în reacţii chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

Cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunităţii academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoaşterea ştiinţifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan. Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuţiilor aduse, alături de alţi doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.

Aceste evenimente fac parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, finanţate de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte Timişoara.

Sursa Agerpres

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button