Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

Turcia se pregătește pentru alegerile prezidențiale pe fondul crizei economice

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să candideze pentru a treia oară la președinție. Acesta va avea loc pe 14 mai, cu o lună mai devreme decât era prevăzut, pe fondul crizei economice din țară.

Magazinul istoric de dulciuri artizanale din Istanbul este o destinație preferată de turci și vizitatori pentru cumpărături de delicatese. Dar cifra de afaceri obișnuită din comerțul cu amănuntul în timpul și după sărbătorile de Anul Nou este inexistentă aici din cauza inflației ridicate din țară. O cutie de dulciuri tradiționale turcești costă în jur de 180 de lire, ceea ce înseamnă aproape 10 dolari, o creștere de 80% față de anul trecut.

„Acum câțiva ani puteam veni aici cu ușurință și să cumpărăm totul din acest magazin, dar acum o cutie de dulciuri costă sute de lei. Este prea scump”, spune un turist din Anglia.

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a magazinului cu vechime a scăzut cu aproape 30%. În plus, prețurile nucilor, ale mierii și ale altor materii prime sunt în creștere, la fel ca și prețurile la apă, electricitate, gaz și costurile de funcționare, ceea ce reprezintă o presiune puternică asupra afacerilor.

„Acum încercăm să aplicăm planuri de vânzări flexibile în funcție de bugetele și dorințele clienților, pentru a le oferi mai multe opțiuni, cum ar fi pachete mai mici. Am multe așteptări pentru noul an, iar cea mai mare dorință a mea este ca dificultățile economice să se termine în curând”, spune Kanat, directorul de vânzări al magazinului.

Guvernul turc a majorat de trei ori salariul minim începând din ianuarie 2021, care este acum de 8.500 de lire turcești (aproximativ 455 USD). Potrivit Foreign policy, un sondaj recent a arătat că peste 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au declarat că ar prefera să trăiască în altă parte, în timp ce peste 60% au spus că nu văd un viitor bun în Turcia.

„Turcia a pierdut al treilea cel mai mare număr de milionari din lume, potrivit unui raport al Partidului Republican al Poporului, care este principala forță de opoziție față de partidul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan (Partidul Justiției și Dezvoltării). Raportul, publicat în 2021, spune că 23.000 de oameni de afaceri, inclusiv 10.000 de milionari, au părăsit Turcia în cei trei ani până în 2021”, a scris jurnalista Stephanie Glinski într-un articol pentru Foreign Policy.

Prăbușirea economiei, alături de represiunea politică, îi forțează pe tinerii turci să își caute tot mai mult viitorul în străinătate. Întrucât Erdoğan pare să fi pariat pe tineri în această campanie prezidențială. În timpul anunțării noii date a alegerilor, care inițial urmau să aibă loc în vară – 18 iunie – președintele a precizat că data a trebuit să fie amânată deoarece votul coincide cu perioada vacanței de vară.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că vom merge cot la cot cu voi, tinerii noștri care votați pentru prima dată, la alegerile din 14 mai”, a declarat Erdogan.

Vorbind în fața parlamentarilor partidului său în parlament pe 18 ianuarie, Erdogan și-a exprimat speranța că turcii își vor arăta reacția față de principala alianță de opoziție. Și se va întâmpla în aceeași zi ca în 1950, când Partidul Democrat a devenit partidul de guvernământ, învingând Partidul Republican al Poporului (PRP), care a condus Turcia de la înființarea sa, a relatat agenția de presă Reuter.

„Națiunea noastră le va spune ‘destul’ acestor susținători ai loviturii de stat, acestor entuziaști ai colonialismului, acestor oameni ambițioși, dar incompetenți, de la ‘masa celor șase’, care ne sfidează, în aceeași zi, 73 de ani mai târziu, încă o dată”, a declarat Erdogan.

„Masa celor șase” la care s-a referit Erdogan este o alianță a opoziției formată din șase partide diferite, de la „stânga” până la reprezentanți ai Partidului Conservator Islamic. În ciuda programelor lor politice diferite, ei au două lucruri în comun, scrie European Pravda.

„Prima este dorința de a schimba conducerea lui Erdogan în țară. În al doilea rând, revenirea la o republică parlamentară cu o putere prezidențială mai puțin centralizată și consolidată. Aceasta este principala caracteristică a următoarelor alegeri – nu este vorba doar de cine va câștiga ca persoană, ca și candidat, ci și de cum va arăta ordinea politică din Turcia după 2023”, au scris jurnaliștii Evgheni Gaber și Iuri Panchenko într-un articol pentru European Pravda.

La jumătatea lunii decembrie, tribunalul din Istanbul l-a condamnat pe primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, la doi ani și șapte luni de închisoare. El este descris ca fiind principalul rival al președintelui în exercițiu în alegeri. Dar cele șase partide principale de opoziție nu au desemnat încă un candidat la președinție pentru această cursă. Întrebarea este dacă Erdogan va permite organizarea unor alegeri libere și corecte sau dacă va încerca să se mențină la putere prin orice mijloace posibile.

Sursa Freedom

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button