Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

Astăzi, nici Georgia și nici Moldova nu-și pot recăpăta teritoriile ocupate

Nici Georgia și nici Moldova nu pot rezolva pe termen scurt problemele legate de teritoriile ocupate de Rusia. Iar cea mai rațională cale pentru ei este o victorie cuprinzătoare pe scară largă a Ucrainei asupra Rusiei. Acest lucru a fost declarat astăzi, 2 februarie, în cadrul emisiunii postului de televiziune FREEDOM TV de către Iaroslav Bozhko, șeful Centrului de Studii Politice „Doctrina”.

„În mod obiectiv, vedem acum că nici Moldova, nici Georgia nu pot și nu vor să-și rezolve problemele cu teritoriile necontrolate în cel mai scurt timp posibil, mai ales având în vedere prezența oficială a contingentului militar rusesc acolo”, a spus el.

Potrivit acestuia, Moldova și Georgia nu au aceeași marjă de siguranță ca Ucraina

„Dacă în ceea ce privește Kievul, Rusia încearcă să influențeze doar prin armată, prin forță, renunțând la orice joc diplomatic, atunci în ceea ce privește Moldova, probabil, un semnal negativ pentru o parte semnificativă a cetățenilor va fi chiar încercarea Rusiei de a speria Moldova prin unele declarații care îndeamnă la escaladare”, a menționat expertul.

În opinia sa, evident, această ultimă declarație a ministrului rus de externe Lavrov a fost un răspuns la cuvintele președintelui moldovean Sandu despre reconsiderarea statutului de neutralitate al țării, eventual în ceea ce privește aderarea la NATO.

„Desigur, Maia Sandu nu a spus acest lucru, dar este clar că revizuirea statutului de neutralitate implică o revenire la această retorică. Iar Rusia înțelege că mecanismele de șantaj și jocurile agresive sunt încă la lucru aici”, a spus el.

De asemenea, Bojko a amintit că până de curând Moldova a fost dependentă de energia electrică de la centrala electrică transnistreană ocupată. Iar Rusia, prin diverse contacte în domeniul gazelor, ca și în situația cu Ucraina, a forțat Moldova la o neutralitate forțată timp de mulți ani.

„Prin urmare, nu ar trebui să se creadă că aceste țări, pe cont propriu, pot recâștiga teritoriile de acum prin forță. Într-adevăr, cea mai rațională cale, într-o anumită măsură, este să ne așteptăm la o victorie cuprinzătoare pe scară largă a Ucrainei asupra Rusiei, ceea ce ar ridica problema necesității Rusiei de a schimba cursul pentru ca relațiile cu Occidentul să se normalizeze. Iar o schimbare cuprinzătoare a cursului Rusiei va implica și concesii în privința teritoriilor ocupate ale Georgiei și Moldovei, așa cum văd că este înțeles de conducerea acestor două țări. Dar problema este că atât Georgia, cât și Moldova nu sunt prea mult investite în această victorie complexă a Ucrainei, dar trebuie să pornim de la faptul că și oportunitățile lor sunt mici”, – a rezumat Iaroslav Bozhko.

Reamintim că, la 2 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moldova vrea să se transforme în „o altă anti-Rusia”. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene a răspuns că declarația lui Lavrov face parte din „retorica amenințătoare deja cunoscută a diplomației ruse”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button