Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

Bush a ordonat CIA să găsească un înlocuitor pentru Arafat. Documente britanice

Fostul președinte al Statelor Unite, George W Bush, a ordonat CIA să caute un înlocuitor pentru liderul palestinian Yasser Arafat după escaladarea celei de-a doua Intifade din 2001, a declarat BBC, citând documente britanice publicate recent.

Efortul SUA a venit după eșecul negocierilor de la Camp David din 2000 dintre Arafat și premierul israelian de atunci Ehud Barak. Discuțiile au urmat escaladării violențelor în teritoriile ocupate din Cisiordania și Fâșia Gaza.

Potrivit documentelor BBC, Bush se aștepta de la început ca Ariel Sharon, care i-a succedat lui Barak, să folosească Fâșia Gaza pentru a semăna diviziuni între palestinieni.

Documentele se referă la discuțiile care au avut loc între Regatul Unit și SUA la câteva luni după ce Bush și administrația sa, dominată de neoconservatori, au intrat la Casa Albă.

Când Bush a fost învestit în ianuarie 2001, cea de-a doua revoltă palestiniană se afla la apogeu. Aceasta izbucnise la sfârșitul lunii septembrie 2000, când Sharon a intrat în curțile Moscheii Al Aqsa, un act considerat pe scară largă de către palestinieni ca fiind o provocare.

Administrația Bush i-a cerut lui Arafat să oprească revolta pentru a pune bazele pentru începerea negocierilor de securitate cu Israelul. De asemenea, a opus veto unui proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU, care propunea trimiterea unei forțe de observatori ONU pentru a proteja civilii palestinieni de forțele israeliene în teritoriile ocupate.

După ce negocierile au fost întrerupte, Bush și premierul britanic de atunci, Tony Blair, au avut loc convorbiri telefonice în care au discutat pe larg despre conflictul palestiniano-israelian.

Potrivit procesului-verbal al discuțiilor, premierul a spus că Arafat este o povară.

El a spus că liderul palestinian „a atins limitele a ceea ce poate face în mod constructiv și că nu face decât să se străduiască să-și mențină poziția”. El a adăugat că Arafat „nu mai are nimic de oferit”, indicând faptul că liderul a făcut toate concesiile posibile pe care le putea face.

Bush a aprobat cele spuse de Blair, apoi l-a descris pe Arafat ca fiind „slab și inutil”. El a dezvăluit că a cerut CIA să caute posibili succesori ai liderului palestinian, dar a spus că agenția „a cercetat temeinic scena palestiniană și a ajuns la concluzia că nu există niciun succesor disponibil”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button