RĂZBOI

Putin: După 80 de ani, ne confruntăm din nou cu tancurile germane naziste

Vladimir Putin a comparat invazia Rusiei în Ucraina cu lupta împotriva Germaniei naziste, într-un discurs ținut cu ocazia aniversării a 80 de ani de la încheierea bătăliei de la Stalingrad.

Citând decizia Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina, președintele rus a spus că istoria se repetă.

„Este de necrezut, dar adevărat”, a spus el. „Suntem din nou amenințați de tancurile germane Leopard”.

Germania este una dintre numeroasele țări care ajută Ucraina să își apere teritoriul, scrie bbc.

Rusia și-a lansat invazia sângeroasă, la scară largă, în urmă cu aproape un an, ceea ce a determinat țările occidentale să trimită arme și ajutoare guvernului de la Kiev.

Vorbind la Volgograd – numele modern al Stalingradului – dl Putin a lăsat să se înțeleagă că ar putea căuta să treacă dincolo de armele convenționale.

„Cei care speră să învingă Rusia pe câmpul de luptă nu înțeleg, se pare, că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei”, a declarat liderul în vârstă de 70 de ani. „Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem mijloacele de a răspunde. Nu se va limita la utilizarea de echipamente blindate. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să detalieze comentariile dlui Putin, dar a declarat reporterilor că „pe măsură ce noi arme sunt livrate de către Occidentul colectiv, Rusia va folosi mai mult potențialul său de a răspunde”.

Dl Putin s-a aflat la Volgograd pentru a marca aniversarea sfârșitului bătăliei de la Stalingrad din al Doilea Război Mondial, în care armata sovietică a capturat aproape 91.000 de soldați germani într-un moment de cotitură majoră a războiului.

Peste un milion de oameni au pierit în această bătălie – cea mai sângeroasă din timpul conflictului.

Volgograd a fost redenumit temporar Stalingrad pentru o zi, pentru a marca aniversarea, iar la începutul acestei săptămâni a fost dezvelit un nou bust al fostului lider sovietic Iosif Stalin.

Stalin – care a condus Uniunea Sovietică între 1924 și moartea sa în 1953 – a fost acuzat că a orchestrat o foamete în Ucraina între 1932 și 1933.

Evenimentul – numit Holodomor de către ucraineni – a ucis aproximativ cinci milioane de persoane și a fost recunoscut ca genocid la începutul acestei săptămâni în Bulgaria.

De-a lungul războiului din Ucraina, dl Putin a încercat în mod fals să prezinte invazia Rusiei ca pe o luptă împotriva naționaliștilor și naziștilor – despre care spune că sunt la conducerea guvernului de la Kiev.

Și a revenit la această temă pe tot parcursul discursului său.

„Acum, din păcate, vedem că ideologia nazismului, deja în forma sa modernă, în manifestarea sa modernă, creează din nou amenințări directe la adresa securității țării noastre”, a spus el.

„Din nou și din nou trebuie să respingem agresiunea Occidentului colectiv”.

Dar el a jurat că, deși este „incredibil, dar adevărat” că Rusia este din nou amenințată de tancurile germane, Moscova are un răspuns pentru orice țară care o amenință.

Berlinul a fost de acord să trimită 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, ceea ce a determinat compania rusă Fores – o firmă din industria energetică cu sediul în Urali – să ofere cinci milioane de ruble (58.250 de lire sterline) primului soldat rus care va distruge sau captura unul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button