Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

Sindromul oboselii cronice – cauze și simptome

Sindromul oboselii cronice
Oboseala este răspunsul natural al organismului nostru la surmenaj, stres sau efort. Dacă trebuie să luați vitamine pentru oboseală și nu vă simțiți odihnit după o noapte bună de somn, ar putea fi vorba de sindromul oboselii cronice. Este frecventă în rândul persoanelor care locuiesc în marile metropole, care sunt supuse la stres și suprasolicitare frecventă.

Oamenii de știință numesc oboseala cronică boala secolului XXI. Înainte de 1988, această afecțiune nu era recunoscută ca o boală separată.

Potrivit statisticilor, mai mult de 2% dintre oameni au sindromul de oboseală, care apare în mod regulat. Adesea, aceste persoane au și alte tulburări ale sistemului nervos: nevroze, atacuri de panică etc. Conform statisticilor, femeile au de patru ori mai multe șanse de a avea oboseală cronică. Vârsta medie a pacienților este de 25-45 de ani. Adolescenții și copiii sunt mai rar afectați, dar există cazuri de acest sindrom la copii cu vârsta de până la 5 ani.

De ce sunt obosit tot timpul?

Tensiune nervoasă constantă;

Stresul cronic;

prea puțin sau prea mult somn;

un stil de viață sedentar, fără activitate fizică;

dezechilibru hormonal;

utilizarea pe termen lung a unui anumit grup de medicamente;

probleme gastrointestinale;

boli virale.

Cel mai adesea, mai mulți factori se combină pentru a provoca oboseala cronică

Statisticile arată că mulți oameni dezvoltă boala după o perioadă de înaltă performanță, așa că nu este surprinzător faptul că mulți oameni de succes suferă de lipsă de somn și oboseală cronică.

Semne de suprasolicitare

Un simptom major care poate trage un semnal de alarmă este oboseala persistentă după o noapte de somn bun. Ai putea petrece opt ore întregi în pat, dar să te trezești dimineața epuizat.

De asemenea, pacienții se plâng de:

dureri de cap persistente;

atenție distrasă;

dureri articulare;

mușchii dureroși;

coordonare slabă;

probleme de memorie;

dispoziție depresivă;

iritabilitate crescută.

La mulți pacienți, debutul este similar cu cel al unei infecții virale clasice. Letargie, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și, uneori, simptome respiratorii.

Astfel de simptome nu vor dispărea de la sine. Ar trebui neapărat să vă consultați medicul. Înainte de a se pune un diagnostic de sindrom de oboseală cronică, trebuie efectuat un diagnostic complet pentru a exclude alte boli cu simptome similare. Nu este neobișnuit, de exemplu, ca senzația de oboseală și slăbiciune să fie un simptom al unui sistem imunitar slăbit.

Oboseala prelungită poate duce la tulburări neurologice grave. O mare parte dintre pacienții suferă de somnolență excesivă sau, dimpotrivă, de insomnie.

Tratarea oboselii cronice
Peste 70% dintre pacienții cu oboseală cronică au o boală ascunsă de care nu știu. Acest lucru poate fi văzut de medicul pe care îl consultați dacă sunteți deranjat de oboseală și slăbiciune tot timpul.

Un medic generalist vă poate ajuta să găsiți cauza oboselii cronice.

Terapeutul va prescrie o examinare completă, urmată de o consultare cu un specialist în domeniu: neurolog, endocrinolog, cardiolog etc.

Pentru a preciza diagnosticul, prescriem teste:

Ultrasunete;

Analize generale de sânge, urină;

Teste hormonale, etc.

Rezultatele acestor teste sunt folosite pentru a stabili un diagnostic. Este posibil ca slăbiciunea dumneavoastră cronică să fie o manifestare a unei boli complet diferite. Oboseala, greutatea și umflarea constantă a picioarelor pot fi un simptom al unei boli varicoase în curs de dezvoltare. În acest caz, un specialist vă va trimite la un flebolog pentru consult.

Mai presus de toate, pacienții sunt sfătuiți să evite tensiunea nervoasă și situațiile stresante. Poate fi necesar să vizitați un psihoterapeut și să vă supuneți unor sesiuni speciale de auto-antrenament. Medicamentele trebuie prescrise individual, în funcție de motivele apariției CGD. Nu există o rețetă unică pentru toți. Vă pot fi prescrise antidepresive, hormoni, medicamente împotriva anxietății, medicamente antiinflamatoare, vitamine pentru femei, bărbați, copii sau femei însărcinate (în funcție de pacient).

Prevenire
Cel mai bun mod de a preveni oboseala cronică este revizuirea rutinei zilnice. Este important să dormiți suficient. Încearcă să dormi cât mai mult de 8 ore de somn odihnitor.

Faceți o plimbare zilnică în aer liber pentru a calma sistemul nervos. Activitatea fizică moderată este, de asemenea, benefică. Aceasta poate include jogging ușor, înot, dans sau yoga.

Aveți o dietă sănătoasă. Nu urmați diete stricte care duc la epuizare. Diversificați-vă dieta prin adăugarea de alimente bogate în vitamina B:

carne de vită;

păsări de curte;

verdețuri;

leguminoase;

gălbenușuri.

Vitamina C, care se găsește în citrice, este, de asemenea, bună pentru întărirea sistemului nervos

Nutriționiștii moderni sfătuiesc introducerea superalimentelor în alimentație. Aceste alimente sunt bogate în complexe de vitamine și minerale și pot ajuta la combaterea oboselii cronice. Superalimentele includ:

semințe de chia;

semințe de amarant;

guarana;

Spirulina, etc.

Magneziul este esențial pentru funcționarea normală a sistemului nostru nervos. În condiții de stres, organismul distruge în mod activ magneziul, ceea ce duce la o deficiență de magneziu. Consumă alimente bogate în magneziu dacă viața ta este plină de situații stresante.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button