Fondatorul Tesla, Elon Musk, a fost exonerat de acuzații pentru un mesaj pe Twitter în care spunea că are „finanțarea asigurată” pentru a privatiza producătorul de automobile electrice.
Domnul Musk s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acționarilor Tesla care au susținut că i-a indus în eroare cu mesajele sale din august 2018.
Achiziția propusă de 72 de miliarde de dolari (60 de miliarde de lire sterline) nu s-a materializat niciodată.
Dacă juriul din San Francisco l-ar fi găsit responsabil pe dl Musk, acesta ar fi putut fi obligat să plătească daune de miliarde de dolari.
Cei nouă jurați au avut nevoie de mai puțin de două ore pentru a ajunge la un verdict vineri după-amiază.
Dl Musk – care dorea ca procesul să fie mutat în Texas, unde se află sediul Tesla, argumentând că nu ar fi putut avea parte de un proces echitabil în San Francisco – a salutat rezultatul.
Pe Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari în octombrie anul trecut, el a postat: „Slavă Domnului, înțelepciunea poporului a prevalat!
„Apreciez profund faptul că juriul a constatat în unanimitate nevinovăția în cazul Tesla 420 take-private”.
Elementul central al procesului a fost tweet-ul dlui Musk din 7 august 2018: „Mă gândesc să iau Tesla în proprietate privată la 420 de dolari. Finanțare asigurată”.
Reclamanții au susținut, de asemenea, că dl Musk a mințit atunci când a postat pe Twitter, mai târziu în cursul zilei, că „sprijinul investitorilor este confirmat”.
Prețul acțiunilor a crescut după aceste tweet-uri, dar a scăzut din nou în câteva zile, pe măsură ce a devenit clar că afacerea nu va fi finalizată.
Pierderile investitorilor au fost calculate la 12 miliarde de dolari, potrivit unui economist angajat de acționari.
Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) l-a dat în judecată pe dl Musk din cauza tweet-urilor sale, acuzându-l că i-a mințit pe investitori. Dl Musk a fost de acord să se retragă din funcția de președinte al consiliului de administrație al Tesla și a ajuns la o înțelegere pentru 20 de milioane de dolari.
În timpul procesului de trei săptămâni, dl Musk – care conduce, de asemenea, SpaceX și Twitter – a susținut că a crezut că a avut un angajament verbal din partea fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite pentru această afacere.
În timpul celor aproape nouă ore petrecute în boxa martorilor, cel de-al doilea cel mai bogat om din lume a declarat: „Doar pentru că scriu ceva pe Twitter nu înseamnă că oamenii îl cred sau vor acționa în consecință”.
Acționarii au susținut că „finanțarea asigurată” sugera mai mult decât un acord verbal.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!