Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

China confirmă al doilea balon deasupra Americii Latine

China a confirmat că a fost sursa unui balon detectat zburând deasupra Americii Latine, descriindu-l în termeni similari cu balonul de supraveghere suspectat că a fost doborât de SUA în weekend.

Oficiali ai Pentagonului au declarat în weekend că cel de-al doilea balon a fost văzut tranzitând America Centrală și de Sud și l-au caracterizat ca fiind o flotă de baloane de supraveghere operate de China. Acest anunț a urmat deciziei de a doborî sâmbătă un alt astfel de balon care zbura deasupra SUA, ceea ce a atras critici din partea Chinei.

Luni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a descris balonul de deasupra Americii Latine ca fiind un dirijabil fără pilot la bord în scopuri de cercetare, care a fost deviat de la curs din cauza vremii nefavorabile – o explicație practic identică cu cea oferită de China pentru balonul care a zburat deasupra SUA. Beijingul s-a angajat să protejeze drepturile unei companii chineze implicate în incidentul din SUA, deși nu a identificat compania respectivă.

„Acest dirijabil s-a abătut serios de la ruta planificată și a intrat accidental pe cerul Americii Latine și al Caraibelor”, a declarat doamna Mao.

Ea a spus că balonul din America Latină a fost folosit în scopuri de cercetare civilă. Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat în weekend că Pentagonul crede că atât balonul american, cât și cel detectat în America Latină, au fost folosite în scopuri de supraveghere.

„Toate aceste baloane fac parte dintr-o flotă de baloane ale RPC dezvoltate pentru a efectua operațiuni de supraveghere, care au încălcat, de asemenea, suveranitatea altor țări”, a declarat oficialul, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Doamna Mao nu a dezvăluit ce țări a tranzitat cel de-al doilea balon.

Confirmarea celui de-al doilea balon a primit reacții discrete din partea majorității autorităților din America Latină, unde guvernele din ultimii ani au încercat să fortifice legăturile comerciale cu Beijingul în căutarea sprijinului chinezesc, de la finanțarea infrastructurii la vaccinurile Covid-19. Autoritatea aviației civile din Costa Rica și Forțele Aeriene din Columbia au raportat că au observat vineri un obiect asemănător unui balon care a intrat în spațiul aerian al țărilor lor, similar cu cel doborât de SUA.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button