Hipotermia este o afecțiune care pune în pericol viața, în care temperatura corpului scade la 35°C sau mai puțin. Hipotermia extremă poate duce la deces.
Hipotermia apare atunci când temperatura corpului scade sub minimul necesar de 36,6°C. O hipotermie minoră poate duce la o răceală, dar o scădere a temperaturii corporale de 20-23°C poate fi fatală.
Care sunt simptomele hipotermiei și ce trebuie să faceți dacă prezentați semne de hipotermie?
Principalul și cel mai timpuriu simptom al hipotermiei este reprezentat de frisoane – o tremurătură musculară care are ca scop menținerea unei temperaturi normale a corpului prin mișcare.
Stadiul I de hipotermie
În prima etapă a hipotermiei, când temperatura corpului ajunge la 32-35° C, persoana este conștientă, dar se simte foarte rece. Corpul simte că pierde temperatura necesară pentru ca toate organele să funcționeze corect și încearcă să o ridice prin mișcarea mușchilor. Frisoanele sunt primul semnal pentru a căuta un loc unde să te încălzești. Primul stadiu al hipotermiei nu este atât de rău, doar petrecând câteva ore într-o cameră caldă, bând ceai cald sau apă călduță este suficient pentru a o vindeca.
Este strict interzis să vă încălziți cu băuturi alcoolice! Alcoolul dilată vasele de sânge și determină o pierdere mai mare de căldură.
Stadiul II de hipotermie
A doua etapă a hipotermiei presupune o temperatură a corpului cuprinsă între 32 și 29° Celsius. Nu există frisoane, dar afectarea vorbirii, a stării de conștiență, a coordonării mișcărilor și pielea albastră sunt cele mai frecvente cauze ale hipotermiei. Acest grad de degerături provoacă adesea amețeli și slăbiciune și necesită asistență medicală. De obicei, se folosesc pături speciale și băi cu apă caldă.
Stadiul III de hipotermie
În stadiul III, temperatura corpului este sub 28° C, se instalează o stare comatoasă, pulsul este abia palpabil, se observă simptome de stop respirator și circulator, iar pupilele nu răspund la lumină. În acest stadiu este necesară resuscitarea.
În cea de-a patra etapă a hipotermiei, când temperatura scade mai jos, are loc un stop cardiac. Stadiul cinci este hipotermia ireversibilă, adică moartea.
Factori care cresc riscul de hipotermie:
Bătrânețe. Persoanele în vârstă au o termoreglare deficitară, iar comorbiditățile, cum ar fi demența, afectează orientarea și judecata.
Sugari. Sugarii nu dispun de mecanisme eficiente de reglare a schimbului de căldură.
Tulburări psihice. Persoanele cu o judecată slabă a mediului înconjurător, cu probleme de memorie, pot fi expuse la frig prelungit fără să își dea seama cât de periculos este.
Abuzul de alcool sau de droguri. Expunerea la substanțe psihotrope poate predispune organismul la hipotermie – nu este neobișnuit ca o persoană aflată sub influența alcoolului sau a drogurilor să „leșine” afară, la temperaturi sub zero grade.
Boli concomitente. Unele tulburări metabolice și hormonale pot cauza o termoreglare insuficientă, cum ar fi hipotiroidismul, anorexia, diabetul și boala Parkinson.
Primul ajutor pentru hipotermie
Primul ajutor pentru degerături necesită anumite reguli, care constau în reducerea la minimum a mișcării persoanei afectate. Faptul este că mișcarea excesivă a corpului poate provoca o activitate bruscă a sângelui rece de la extremități la inimă. În cazul hipotermiei, organismul menține temperatura sângelui prin menținerea fluxului sanguin către inimă, plămâni și creier; trecerea sângelui rece de la extremități la inimă poate duce la oprirea completă a acestuia.
Victima trebuie mutată într-un loc cald, ferit de vânt, unde este posibilă încălzirea treptată și lentă.
În cazul unor simptome ușoare de hipotermie și dacă este pe deplin conștient, scoateți hainele umede/încălzite și înfășurați-l într-o pătură sau înfășurați un tampon de încălzire cald în jurul spatelui, abdomenului și gâtului. În cazul în care victima este conștientă, se pot administra băuturi dulci și calde fără alcool.
În cazul în care este inconștient, nu trebuie administrată nicio băutură, trebuie evitat transportul în poziție verticală, nu trebuie îndepărtate hainele și trebuie chemată o ambulanță cât mai curând posibil.
Hipotermia în hipotermia profundă este adesea dificil de distins de moarte. Persoana sau lucrătorul de prim ajutor trebuie să evalueze cu atenție prezența unui puls. Începerea resuscitării prea devreme în acest caz poate duce la un ritm cardiac anormal, poate provoca fibrilație ventriculară și poate agrava starea pacientului.
Hipotermia profundă, atunci când a avut loc un stop cardiac, răcește țesutul miocardic, astfel încât defibrilarea nu este recomandată dacă temperatura centrală a corpului este sub 29℃. Dovezile din literatura de specialitate sugerează un efect favorabil al resuscitării prelungite cu încălzirea treptată a victimei și încercarea de defibrilare numai după ce pacientul s-a încălzit la 30℃.
Cum poate fi prevenită hipotermia?
Cel mai banal sfat este să evitați să mergeți în aer liber la temperaturi extrem de scăzute. Un al doilea sfat este să vă îmbrăcați în funcție de vreme și să alegeți haine special concepute pentru zilele reci de iarnă. Puteți cumpăra, de asemenea, lenjerie de corp termică specială și încălzitoare de buzunar.
Nu uitați că nu doar oamenii, ci și animalele suferă de hipotermie și că minus 15 grade Celsius este o temperatură letală pentru pisici. Nu treceți pe lângă un animal care îngheață și dați-i o șansă de supraviețuire.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!