SOCIAL

De ce anul acesta gripa a durut mai tare decât COVID-19

O parte dintre persoanele infectate în acest sezon cu virusul gripal au avut simptome la fel de puternice sau chiar mai puternice ca la infecția cu SARS-CoV-2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat de ce.

Pentru a stopa o epidemie de gripă ar trebui vaccinate 3,5 milioane de persoane și nu 1,5 milioane câte s-au vaccinat în acest sezon, a arătat demnitarul.

„La gripă, pentru că am avut doi ani de pauză, am avut măsurile pentru COVID-19. Acestea ne-au protejat şi de gripă, iar circulaţia virusurilor gripale a fost mult mai redusă în ultimii doi ani, inclusiv în emisfera sudică. În momentul de faţă, circulaţia virusurilor gripale a găsit o populaţie care nu se mai întâlnise de vreo doi ani cu aceste virusuri, deci imunitatea colectivă generată de trecerea prin boală era scăzută – la gripă nu este imunitate de lungă durată –, iar vaccinarea în România este totuşi redusă. Am vaccinat şi anul trecut, şi anul acesta cu 1,5 milioane de doze, cam ăsta a fost nivelul de acceptabilitate. Ca să putem, de exemplu, să stopăm o epidemie, şi mai ales consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui să vaccinăm în România cam 3,5 milioane de persoane, deci cel puţin dublu. Acum doi ani s-a cumpărat o cantitate de 2,5 milioane de doze de vaccin şi nu s-au folosit decât 1,5 milioane – vorbim de vaccinul antigripal”, a subliniat Rafila.

În același timp, infecția cu noul coronavirus, a mai spus Rafila, din punctul de vedere al simptomatologiei s-a schimbat în sensul atenuării acesteia: „Formele produse de tulpina Omicron, chiar de aceste subvariante care sunt circulate în momentul de faţă, în general, sunt forme uşoare şi vedem lucrul ăsta. În spitale, avem foarte puţine persoane internate, iar la terapie intensivă avem în jur de 30, la nivel naţional. E clar că, odată cu creşterea transmisibilităţii noului coronavirus, a scăzut foarte mult patogenitatea şi a devenit o viroză banală”.

Sursa Adevarul

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button