Vestea unui presupus balon spion chinezesc care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ puțin sofisticat pentru supravegherea continentului american.
China a declarat că balonul, reperat deasupra statului Montana, este doar un „dirijabil civil” care a deviat de la ruta planificată, însă SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine”.
Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au luat amenințarea suficient de în serios pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.
Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, acestea au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
Mai recent, se pare că SUA a luat în considerare adăugarea de baloane gonflabile de mare altitudine în rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc, de obicei, la o înălțime cuprinsă între 24 km și 37 km deasupra suprafeței pământului (80.000 de metri-120.000 de metri).
„Probabil că Beijingul încearcă să transmită un semnal Washingtonului: „În timp ce dorim să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, întotdeauna pregătiți pentru o competiție susținută, folosind orice mijloace necesare”, fără a inflama grav tensiunile”, a declarat pentru BBC analistul independent de putere aeriană He Yuan Ming.
„Și ce instrument mai bun pentru acest lucru decât un balon aparent inofensiv?”.
Traiectoria de zbor anticipată a balonului în apropierea anumitor baze de rachete sugerează că este puțin probabil ca acesta să se fi abătut de la curs, a spus He Yuan Ming.
Spionajul la mare altitudine marchează un nou minim al relațiilor dintre SUA și China
Departamentul american al Apărării a declarat joi că balonul se află „la o înălțime semnificativ mai mare decât cea în care este activ traficul aerian civil”.
Însă expertul în China Benjamin Ho a declarat că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată.
„Ei au alte mijloace pentru a spiona infrastructura americană sau orice informație pe care au vrut să o obțină. Balonul a fost pentru a trimite un semnal americanilor și, de asemenea, pentru a vedea cum vor reacționa americanii”, a explicat Dr. Ho – coordonator al programului China la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.
S-ar putea chiar ca China să fi dorit ca SUA să detecteze balonul.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!