Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

Inflația globală ar putea crește pe măsură ce China se redeschide

Inflația din China a accelerat în ianuarie, în condițiile în care a doua economie a lumii a ieșit din aproape trei ani de controale stricte ale Covid-19.

Economiștii se așteaptă ca redeschiderea Chinei să exercite presiuni asupra prețurilor în țară și în întreaga lume în acest an, deși impactul nu va fi probabil suficient pentru a împiedica o încetinire treptată a inflației globale, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor vor răci creșterea economică.

Prețurile de consum din China au crescut în ianuarie cu 2,1% față de anul precedent, a anunțat vineri Biroul Național de Statistică al țării, accelerând față de rata anuală de 1,8% din decembrie, dar ușor sub cea de 2,2% așteptată de economiștii chestionați de The Wall Street Journal.

Beijingul a renunțat la abordarea de toleranță zero față de Covid-19 în decembrie, o răsturnare bruscă care a venit la sfârșitul unui an în care creșterea economică a fost lovită de închideri sporadice, în timp ce guvernul se lupta să controleze variantele de virus care se răspândesc rapid.

Economiștii se așteaptă la o revenire a creșterii economice în acest an, alimentată de cheltuielile de consum reținute. Semnalele din sondajele de opinie din mediul de afaceri, din box office-ul cinematografelor și din turism sugerează că economia a revenit în ianuarie.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca produsul intern brut al Chinei să crească cu 5,2% în 2023, față de 3% în 2022. FMI spune că China va reprezenta aproximativ o treime din creșterea globală a economiei mondiale în acest an, în condițiile în care se așteaptă ca SUA și Europa să încetinească.

Această accelerare a creșterii este de așteptat să ridice inflația în China, deoarece consumatorii cresc cheltuielile, în special pentru mesele la restaurant și alte servicii. Dar economiștii spun că aceste presiuni ascendente ar trebui să fie parțial compensate de slăbiciunea de pe piața muncii din China, care ar trebui să influențeze negativ creșterea salariilor.

China înregistrează, de asemenea, presiuni deflaționiste asupra bunurilor pe care le exportă, pe măsură ce economiile occidentale își pierd avântul și cererea de peste hotare slăbește. Prețurile practicate de companiile chineze la poarta fabricii în ianuarie au scăzut cu 0,8% față de anul precedent, o scădere mai accentuată decât cea de 0,7% din decembrie.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button