SĂNĂTATE

Marasmul: simptome și tratament

Bătrânețea, demența sau demența senilă sunt denumiri pentru aceeași boală care afectează persoanele în vârstă sau pe cele care se apropie de această vârstă. Recunoașterea simptomelor și stoparea progresiei bolii reprezintă o preocupare majoră pentru profesia medicală și pentru rudele celor afectați.

Ce este demența senilă
Demența senilă, sau demența senilă, este o demență dobândită care se dezvoltă la unele persoane în vârstă. Ca urmare a leziunilor cerebrale, există o deteriorare treptată a funcțiilor mentale.

Numărul de persoane afectate la nivel mondial crește semnificativ în fiecare an, iar fiecare caz reprezintă o povară majoră pentru familiile celor afectați.

Simptomele bolii
Nu este întotdeauna posibil să se recunoască boala într-un stadiu incipient, deoarece personalitatea fiecărei persoane se schimbă odată cu vârsta, iar primele simptome ale demenței sunt adesea confundate de către profanii din domeniul medical cu manifestările obișnuite ale bătrâneții.

Într-un stadiu incipient, boala poate fi distinsă printr-o schimbare de caracter – trăsăturile negative ale pacientului sunt exacerbate. Persoanele cu demență senilă sunt predispuse la schimbări frecvente de dispoziție, istericale, toane, retragere și morocănoșenie.

Pe măsură ce boala avansează, pacienții senili încetează să mai aibă grijă de ei înșiși și uită chiar și de igiena de bază. Foarte adesea, persoanele în vârstă cu demență suferă de lăcomie patologică; acestea iau tot felul de gunoaie și deșeuri în casă, nu aruncă sau permit altor membri ai familiei să arunce obiecte inutile. Dacă o persoană cu această afecțiune este singură, se întâmplă adesea ca locuința sa să fie complet plină de gunoaie, iar acest lucru este descoperit atunci când mirosul îi deranjează pe vecini.

Cum se manifestă demența senilă

Persoanele vârstnice cu demență care trăiesc în familie nu mai sunt interesate de cei dragi, uită chipurile propriilor copii și nepoți și sunt indiferente față de cei din jurul lor. Instinctele pacienților cu demență sunt accentuate, iar socializarea este redusă.

Simptomele demenței senile la femei și bărbați
Cele mai frecvente simptome la femei includ lacrimogeneza, autocompătimirea, suspiciunea excesivă (maniacă) și încăpățânarea. Femeile cu demență senilă adesea nu au niciun control asupra consumului de alimente: au un apetit nesănătos, uită că au mâncat deja și pot devora mâncarea fără să simtă că sunt de fapt sătule.

Bărbații cu demență sunt morocănoși, predispuși să dea lecții, suspicioși, egoiști, geloși și lăudăroși. Dacă partea frontală a creierului este afectată la o persoană în vârstă, se poate dezvolta un sindrom precum sexualitatea hipertrofiată și firea.

Simptomele se manifestă în mod diferit la diferite persoane și, bineînțeles, pentru o perioadă de timp după debutul bolii, acestea nu sunt atât de proeminente. Dar boala progresează foarte repede, iar asistența medicală calificată este esențială.

Simptomele vârstei înaintate la femei

Cu cât depistați mai devreme simptomele acestei boli insidioase la persoana iubită și începeți tratamentul, cu atât mai mult timp aceasta va putea rămâne independentă și va putea socializa. Progresia demenței la vârstnici duce la o pierdere completă a voinței, a capacității și la pierderea completă a personalității.

Etapele demenței senile
Se face o distincție între trei stadii, care pot fi distinse în linii mari din punct de vedere simptomatic:

Ușor (ușor simptomatic) – Deficiență intelectuală cu păstrarea independenței și a abilităților dobândite anterior.

incapacitatea de a absorbi informații noi și inteligență redusă;
schimbări de dispoziție, depresie;
probleme de memorie (persoana uită date, nume și evenimente recente);
insomnie sau somn slab din cauza anxietății;
pierderea interesului pentru activitățile preferate.
Moderat – agravarea simptomelor primare și a tulburărilor cognitive, scăderea percepției critice, adăugarea de noi simptome.

În acest stadiu, persoana are dificultăți în utilizarea obiectelor de uz casnic familiare (aparate electrocasnice, încuietori de ușă, interfoane etc.);
Pacientul este incapabil să se concentreze pe ceva pentru perioade lungi de timp;
memoria este grav afectată (persoana în vârstă nu-și poate aminti evenimente recente, nu-și poate aminti ce tocmai a citit, uită numele rudelor și ale bunelor cunoștințe și se poate pierde în locuri necunoscute);
comportament agresiv cu o schimbare de apatie;
percepțiile și instinctele inadecvate sunt accentuate (persoana devine suspicioasă și crede că se complotează ceva împotriva sa etc.);
pot apărea tulburări neurologice – incontinență urinară, căderi, halucinații, crize de epilepsie.
Severă – pierderea independenței, a autocontrolului și a memoriei, în acest stadiu pacientul are nevoie de monitorizare și îngrijire constantă.

Pacientul poate deveni agresiv, poate să nu-i recunoască pe cei dragi și poate avea un comportament dezadaptativ;
nu-și pot aminti numele și vârsta sau nu se pot recunoaște în oglindă;
vorbirea devine foarte slabă, iar abilitățile de citire și scriere se pierd;
persoana devine incapabilă să aibă grijă de ea însăși și trebuie să fie hrănită, schimbată, spălată și niciodată lăsată nesupravegheată.

Ce trebuie să facă rudele unei persoane cu demență senilă
Prognosticul pentru demența senilă este slab și nu există tratament. Procesul de degradare mentală a persoanei afectate durează între unu și zece ani.

Cu toate acestea, cu un diagnostic în timp util și un tratament competent, este posibilă oprirea semnificativă a progresiei bolii.

Administrarea regulată a medicamentelor prescrise, precum și un program cuprinzător de exerciții fizice și o rutină zilnică bine organizată, plimbări și activități regulate vor ajuta copilul dumneavoastră să profite la maximum de boala sa.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button