Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

5 simptome ale cataractei care nu trebuie ignorate

Cataracta se află în fruntea listei de boli oculare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că, până în 2025, 40 de milioane de persoane și-ar putea pierde vederea din cauza cataractei.

Cataracta se dezvoltă lent și este nedureroasă, motiv pentru care majoritatea oamenilor află despre ea doar la cabinetul oftalmologului, atunci când aproape și-au pierdut vederea.

Cauzele cataractei
Cataracta este o opacizare parțială sau totală a cristalinului care funcționează ca o lentilă anatomică. Acesta refractă razele solare, concentrându-le pe retină. Acesta vă permite să vedeți clar obiectele aflate la distanțe apropiate și îndepărtate. Atunci când lentila devine tulbure, acuitatea vizuală scade treptat și, dacă nu este înlocuită cu o lentilă artificială, persoana devine oarbă.

Cataracta este un proces patologic cauzat de îmbătrânire (compoziția biochimică a cristalinului se modifică, fiind mai mult alcătuită din proteine și apă). Absența cataractei legate de vârstă după vârsta de 50 de ani este o excepție de la regulă. Pentru că vârsta este principalul motiv al dezvoltării sale. Potrivit statisticilor, până la 90% dintre oameni dezvoltă cataractă după vârsta de 70 de ani, în timp ce la vârsta de 40-60 de ani această cifră ajunge la 20%.

Dintre cauzele care contribuie la apariția cataractei la orice vârstă, evidențiez:

diabet zaharat (cataractă diabetică);
predispoziție genetică;
opacifierea congenitală a cristalinului (cataractă congenitală)
traumatisme oculare și procese inflamatorii;
arsuri oculare;
expunerea la radiații;
Expunerea prelungită la soare fără ochelari de soare sau lentile;
utilizarea prelungită a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii
fumat, abuz de alcool;
avitaminoză;
tulburări endocrine;
Sindromul Down, etc.

Cataracta se dezvoltă încet și fără durere, astfel încât oamenii nu observă imediat că calitatea vederii lor s-a deteriorat. Primele simptome vizibile apar după câteva luni sau chiar un an.

Simptomele cataractei
Cataracta poate afecta fie un ochi, fie ambii ochi. În cazul în care ambii ochi sunt afectați, cataracta progresează într-un ritm diferit la fiecare ochi. Prin urmare, acuitatea vizuală la fiecare ochi este foarte diferită.

Primul simptom care ar trebui să vă alerteze este efectul de aburire sau de ceață, care nu dispare în timp ce purtați și apoi schimbați ochelarii. Aceasta indică o tulburare a cristalinului.

Al doilea simptom este apariția strălucirii. Pe vreme însorită sau la o sursă de lumină puternică, apar halouri sau dungi albe în fața ochilor. Ochii devin sensibili la lumină.

Al treilea simptom este scăderea sensibilității la culoare și pierderea contrastului imaginii. Imaginile devin slabe și neclare. Cu timpul, oamenii au dificultăți în a evalua intensitatea culorilor sau în a distinge între culori cu tonuri similare. De asemenea, ochii trebuie să facă eforturi pentru a vedea contururile obiectelor de la distanță, detaliile mici sau elementele de la distanță apropiată. De exemplu, liniile unei cărți sau ale unui caiet de lucru, sau designul butoanelor.

Al patrulea simptom este deteriorarea vederii crepusculare și nocturne. Odată cu apariția întunericului, obiectele și obiectele își pierd claritatea, contopindu-se cu întunericul. Pot apărea sclipiri albe.

Al cincilea simptom este o îmbunătățire temporară a vederii. În astfel de momente, oamenii amână să meargă la oftalmolog, deoarece cred că nu mai este necesar. Dar ignorarea simptomelor cataractei mai târziu duce la orbire. Dacă aveți chiar și un singur simptom care se potrivește descrierii unei cataracte, trebuie să consultați un medic.

Tratament și prevenire
Singurul tratament eficient al cataractei este o procedură chirurgicală în timpul căreia se face o micropuncție minusculă de până la 2 milimetri în membrana ochiului. Cristalinul natural tulbure este îndepărtat cu ajutorul laserului (cu ultrasunete) și înlocuit cu o lentilă artificială, așa-numita lentilă intraoculară. O lentilă intraoculară este plasată în locul acesteia.

Operația durează între 2 și 15 minute. Operația este ușor de tolerat, deoarece se face în ambulatoriu, sub anestezie locală, iar calitatea vederii se îmbunătățește aproape imediat.

În cazurile de cataractă inițială, se folosesc uneori picături pentru ochi pentru a opri opacifierea cristalinului. Cu toate acestea, picăturile nu fac decât să încetinească procesul de dezvoltare. Prin urmare, dacă ați fost diagnosticat cu cataractă, încercați să vă pregătiți pentru o intervenție chirurgicală. Nu este nevoie să așteptați ca vederea să dispară complet și cataracta să se „maturizeze” și să folosiți metode populare de tratament. Cataracta matură duce la apariția glaucomului (afectarea ireversibilă a nervului optic), la fixarea incorectă a cristalinului artificial în timpul operației sau la ruperea ligamentelor.

În prezent, nu există leacuri sau reguli clare care să ajute la evitarea apariției cataractei. Dar puteți:

să aibă o dietă echilibrată – să consume alimente bogate în acizi omega-3, vitamina A;
Renunțați la fumat și reduceți la minimum consumul de alcool;
faceți yoga pentru ochi;
purtați ochelari de soare cu protecție împotriva a trei tipuri de raze UVA, UVB și UVC;
să vă monitorizeze starea generală de sănătate și evoluția oricăror boli pe care le aveți;

Folosiți picături hidratante
Iar cea mai importantă regulă este să vă faceți verificarea vederii de către un oftalmolog cel puțin o dată pe an, deoarece cataracta se poate dezvolta la orice vârstă, indiferent de stilul de viață. Un tratament profesional în timp util vă va ajuta să vă păstrați vederea și calitatea vieții.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button