Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Grupul Wagner al Rusiei revendică câștiguri în apropiere de Bakhmut, în estul Ucrainei

Forțele paramilitare rusești au declarat că au capturat o așezare de la periferia orașului Bakhmut, orașul din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să-l încercuiască în unele dintre cele mai intense lupte de la începutul războiului, în urmă cu un an.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a declarat duminică că forțele sale au securizat Krasna Hora, o așezare cu aproximativ 600 de persoane înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, care se află la marginea nordică a Bakhmut, în regiunea Donețk.

Afirmația a fost făcută în timp ce Marea Britanie a declarat că forțele regulate rusești au suferit unele dintre cele mai mari pierderi din război în ultimele săptămâni, notează Wsj.

Într-un mesaj audio postat pe un canal Telegram asociat cu dl Prigozhin, omul de afaceri a declarat că trupele regulate rusești nu au fost implicate în lupte – o afirmație care reflectă tensiunea continuă dintre dl Prigozhin și instituția militară rusă, pe care a ironizat-o în mod frecvent. Ministerul rus al Apărării nu a menționat Krasna Hora în informarea sa operațională zilnică de duminică.

„Pe o rază de mai mult sau mai puțin de 50 de kilometri, există doar luptători ai Grupului Wagner, care vor cuceri Bakhmut”, a declarat Prigozhin. Omul de afaceri, care are legături cu președintele Vladimir Putin, a publicat, de asemenea, o scurtă înregistrare video care arată ceea ce par a fi mai mulți luptători Wagner la un semn de intrare în așezare.

Krasna Hora se află între Bakhmut și orașul Soledar, pe care forțele rusești l-au capturat luna trecută, în primul lor succes semnificativ în Ucraina din iulie. Câștigurile lente subliniază faptul că, chiar dacă trupele rusești au preluat inițiativa în luptele din ultimele săptămâni, ofensiva este greoaie – și costisitoare în oameni și material – deoarece forțele Kievului încearcă să reziste asaltului în timp ce așteaptă sosirea unor transporturi suplimentare de arme occidentale.

Oficialii ucraineni și experții militari occidentali au avertizat că forțele rusești plănuiesc o ofensivă mai amplă în următoarele săptămâni, pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei. Miniștrii apărării din peste 50 de țări sunt așteptați să discute marți despre furnizarea de arme în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Bruxelles.

Oficialii ucraineni au declarat că își mențin pozițiile în Bakhmut și în jurul acestuia și nu au recunoscut nicio pierdere de teritoriu nou. Ministerul Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Într-o postare pe Telegram sâmbătă, Valeriy Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că situația din regiunea Donețk este tensionată, dar că forțele ucrainene continuă să dețină Bakhmut.

„Inamicul efectuează până la 50 de atacuri în fiecare zi”, a scris el. „Lupte aprige continuă în zona Vuhledar și Maryinka. Ținem în mod fiabil apărarea. În unele zone ale frontului, am reușit să recâștigăm pozițiile pierdute anterior și să câștigăm un punct de sprijin acolo.”

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat presei ucrainene că rușii se străduiesc să-și lanseze ofensiva în nord-estul țării. „Ei și-au început deja ofensiva, doar că nu spun că au început-o”, a spus el, „iar trupele noastre o resping foarte puternic”.

Câștigurile revendicate în apropiere de Bakhmut vin după ce, săptămâna trecută, dl Prigozhin a declarat că gruparea Wagner nu mai recrutează condamnați din vastul sistem penitenciar rusesc, care a contribuit la asigurarea unui avantaj de forță de muncă pentru Moscova în estul Ucrainei.

Potrivit estimărilor americane din ianuarie, Wagner avea aproximativ 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina; 40.000 erau condamnați care fuseseră eliberați din închisori. Fără mai mulți prizonieri care să umple rândurile lui Wagner, gruparea va trebui fie să găsească o altă sursă de recruți, fie să se îndepărteze de strategia cu multe victime care a caracterizat asaltul său asupra Bakhmut.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button