Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

Partidul lui Scholz a suferit o înfrângere electorală zdrobitoare la Berlin, dar are șansa de a guverna în continuare

Partidul de opoziție Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a triumfat în alegerile pentru parlamentul landului Berlin, lăsând pe dinafară social-democrații cancelarului Olaf Scholz și primarul în exercițiu al Berlinului, Franziska Giffai.

Berlinul a fost nevoit să organizeze alegeri repetate în locul celor din septembrie 2021, când alegerile au avut loc în paralel cu cele federale. Au existat probleme cu procesul electoral la acea vreme, în special lipsa buletinelor de vot. Curtea Constituțională a landului Berlin a declarat alegerile nevalabile și a ordonat repetarea lor. Așa ceva nu se mai întâmplase până atunci în Germania la nivel de stat.

În urma votului de duminică, CDU i-a învins pe social-democrați pentru prima dată în mai bine de 20 de ani, devenind cea mai puternică forță politică în alegerile din landul Berlin.

La realegerile pentru Camera Reprezentanților, CDU, condusă de candidatul principal Kai Wegner, ar urma să obțină 27,5%. Comparativ cu alegerile din 2021, CDU a obținut un sprijin substanțial mai mare – atunci pe locul trei, cu 18%.

Potrivit previziunilor ARD, partidul SPD al primarului Franziska Giffay are doar 18,5 procente. Astfel, și-a depășit recordul negativ de 21,4% în 2021.

„Verzii, care guvernează la Berlin împreună cu social-democrații, se luptă cu aliații lor pentru locul al doilea și obțin 18,5%, aproximativ la fel ca în 2021.

„Stânga” are 12,5%, „Alternativa pentru Germania” are 9,0%. „Democrații liberi” ar putea rămâne în afara Parlamentului landului, prognoza le dă 4,5%.

Rămâne neclar cine va conduce puterea la Berlin în viitor și în ce configurație. Va fi dificil pentru câștigătorul alegerilor, CDU, să formeze o coaliție. Deși social-democrații lui Giffay nu au ieșit învingători, din punct de vedere matematic, ei, împreună cu Verzii și Stânga, pot spera la o majoritate.

Bettina Jarasch, principalul candidat al Verzilor, ar putea avea, de asemenea, o șansă de a prelua funcția de primar, dacă Verzii vor obține rezultate mai bune decât cele ale social-democraților, conform rezultatelor oficiale.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button