Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

„Umbra lui Iliescu” la Înalta Curte. De ce Dosarul Revoluției nu-i „de nasul” magistraților Curții

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, inculpați pentru infracțiuni contra umanității, așteaptă vineri, 10 februarie, alături de victimele evenimentelor din 1989 să afle dacă Dosarul Revoluției 3 rămâne la Înalta Curte sau va fi mutat la Curtea de Apel București. Soluția va fi pronunțată de judecătoarea Cristina Eleni Marcu, un magistrat care, în 2019, s-a poziționat împotriva celor care criticau modificarea Legilor Justiției de către PSDALDE.

Judecătoarea Cristina Eleni Marcu a promovat la Înalta Curte, la începutul anului 2020, de pe funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Constanța.

În această calitate, în martie 2019, magistratul a semnat o scrisoare deschisă, alături de președinți și vicepreședinți de instanțe, în care se poziționa împotriva judecătorilor care criticau modificarea Legilor Justiției.

Astfel, judecătoarea care în prezent are pe mână Dosarul Revoluției – de care vrea să scape de la primul termen de judecată în cameră preliminară – critica la vremea respectivă deciziile unor instanţe de a opri activitatea în semn de protest și cerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), condus la vremea aceea de Lia Savonea, să ia atitudine față de judecătorii care nu priveau cu ochi buni inițiativele legislative ale PSD-ALDE.

Ce conținea scrisoarea semnată de judecătoarea Dosarului Revoluției

Iată doar o parte din conținutul scrisorii semnate de judecătoarea Cristina Eleni Marcu:

  • APEL – Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii: pentru ca, în virtutea atribuțiilor constituționale și legale pe care le are, să restabilească, de urgenta, cadrul și limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public și implicare revendicativă (…).
  • Pe fondul procesului legislativ de modificare a legilor justiției, înscriindu-se într-o tendință oarecum firească, generată de schimbări uneori de substanță, pe care legiuitorul le-a adus acestor legi, sistemul judiciar a cunoscut mai multe frământări cu privire la statutul și cariera judecătorilor și procurorilor (…)
  • Ultima perioadă de timp este marcată de o evoluție îngrijorătoare și neadecvată cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecători, care aduce grave prejudicii de imagine justiției în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiții care nu mai poate rămâne imparțială.
  • Astfel, îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activității firești a instanțelor, instigarea la mișcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenționată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea și statutul de judecător.
  • Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor și să fie capabil să facă aprecieri obiective și imparțiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor.
  • Coborârea judecătorului în agora și participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste, nu poate avea decât consecințe extrem de grave asupra ideii de justiție, în înțelesul ei fundamental”, arătau magistrații care au semnat respectivul document, printre care și judecătoarea Cristina Eleni Marcu.

Sursa Ziare

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button