RĂZBOI

Evadare din iad: Cum sunt evacuați copiii din Avdiivka, aflată sub bombardamentul constant al armatei ruse (VIDEO)

Cu doar câteva zile în urmă, un băiețel, Sasha, a putut fi evacuat din Avdiivka, care era cuprinsă de flăcări. Luni întregi fără lumină, căldură sau comunicare, cu totul în jurul său tremurând de explozii – copilului încă nu-i vine să creadă că s-a terminat. Povestea băiatului de 11 ani îi face inima să se scufunde. Elia, în vârstă de șase ani, a trăit în condiții similare, într-o pivniță întunecată. Dar nu au putut să o evacueze pentru că adulții nu au lăsat-o. Pe 2 ianuarie, inima micuței Elia nu a mai rezistat unui nou bombardament. FREEDOM relatează cum trăiesc copiii în apropierea liniei frontului și cum pot fi salvați.

Sasha are o lecție de gimnastică online. Băiatul își face cu sârguință exercițiile, zâmbind și glumind cu colegii de clasă. Îi vede pentru prima dată în șase luni.

„Prietenii sunt chiar fericiți, profesorii la fel”, spune Sasha cu un zâmbet.

În urmă cu câteva zile, Sașa a fost evacuat la Kiev din Avdeevka cuprinsă de flăcări. Înainte de călătorie, băiatul purta o vestă antiglonț.

O lună fără lumină, căldură sau comunicații. Totul în jur se cutremură de explozii. Băiatului încă nu-i vine să creadă că s-a terminat.

„Era deja ireal să locuiești acolo. Fiecare a zecea casă a fost bombardată. În fiecare zi. În grădina noastră de legume, au venit patru și unul zace acolo, fără să fie sfâșiat”, își amintește Sașa despre viața din Avdiivka.

Povestea copilului de 11 ani îi face inima să se scufunde.

„La cincisprezece metri deasupra noastră, un obuz zboară – și intră direct în apartamentul vecinului nostru”, spune băiatul.

Elia, în vârstă de șase ani, a trăit în condiții similare nu departe de Sasha – într-un subsol întunecat, tremurând din cauza exploziilor. La întrebarea: „Nu ți-e frică?”. – fata a recunoscut că a fost speriată.

Voluntarul Vlad Makhovsky a văzut-o pe fată în timp ce aducea ajutoare în oraș. Se întorcea de două ori și îi ruga pe bunicii ei să plece, oferindu-le adăpost și mâncare. Dar în zadar.

„Acum am un copil de cinci sau șase ani, care locuiește în subsol și nu vede lumina soarelui. Atâta stres, bombardamente, distrugeri – se aude totul… Este greu pentru un adult, nu atât de greu pentru un copil”, spune Vlad Mahovsky.

Inima micuței Elia nu a mai rezistat unui nou bombardament și a murit pe 2 ianuarie. Era imposibil de salvat fetița și era ilegal să evacuezi un copil fără permisiunea cel puțin a unuia dintre părinți. Voluntarii și poliția trebuie să-i convingă pe adulți să-și revină și să nu-i condamne pe copii la moarte.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button