Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că în oncologie există o subdimensionare a resursei umane.
„În oncologia românească există o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicală unde avem numai 580 de medici, în hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar în onco-hematologie pediatrică numai 18 medici. Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentraţi în zonele universitare: Bucureşti, Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, Sibiu şi Mureş. Dacă vorbim de hematologie, cinci judeţe nu au niciun hematolog, 7 judeţe au un singur hematolog, 10 judeţe au doi hematologi”, a susţinut medicul.
El a spus că în ultimii 30 de ani s-au făcut „progrese uriaşe” care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer.
„În ultimii 30 de ani în oncologie s-au făcut progrese uriaşe care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a acestor pacienţi. (…) Cancerul nu este o condamnare. Astăzi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (…) Cel puţin în hematologie avem un model relevant – leucemia mieloidă cronică. O formă de leucemie la care până acum 22 de ani şansa de supravieţuire la cinci ani era de 10%. Astăzi 90% trăiesc la 10 ani. Este un succes fantastic”, a susţinut reprezentantul CMR la evenimentul „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Sursa Agerpres
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!