EXTERNE

Israelienii protestează împotriva reformei judiciare: Muncitorii din întreaga țară au intrat în grevă generală (VIDEO)

Guvernul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a avansat luni o lege care ar revizui instanța supremă a țării, atrăgând zeci de mii de israelieni să protesteze împotriva propunerii în fața Parlamentului, sau Knesset, în timp ce muncitorii din întreaga țară au intrat în grevă generală.

Modificările propuse ar permite unei majorități simple de legislatori să anuleze deciziile Curții Supreme și să domine comisia care numește judecătorii. Opoziția politică, precum și înalții oficiali ai Înaltei Curți, au declarat că propunerea oferă coaliției de guvernare o putere necontrolată. Israelul dispune de un sistem limitat de verificări și echilibre, instanța supremă având rolul principal de a verifica puterea puterii legislative și executive.

„Nu vom sta acasă în timp ce ei vor transforma Israelul într-o dictatură întunecată și ne vor reduce la tăcere”, a declarat liderul opoziției Yair Lapid în fața unei mulțimi care flutura steaguri israeliene albastre și albe în fața Knesset-ului.

Susținătorii propunerii, inclusiv domnul Netanyahu, susțin că instanța supremă a Israelului este controlată de judecători activiști de stânga, care anulează legi susținute de majoritatea celor peste nouă milioane de locuitori ai țării.

Într-o declarație înregistrată luni seară, domnul Netanyahu a declarat că adversarii săi politici trag țara spre anarhie.

„La protestul stângii, ei îl numesc pe prim-ministru „trădător”. Le spun șefilor opoziției: opriți asta. Nu mai trimiteți în mod deliberat țara pe calea spre anarhie”, a declarat Netanyahu.

Propunerea a atras critici ascuțite din partea comunității de afaceri din Israel, în special a puternicului său sector tehnologic. Economiști de top au avertizat că modificările propuse ar slăbi independența instanțelor din Israel și ar putea afecta economia acestuia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button