Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Oligarhii din Rusia „devin tot mai săraci” – cum plătește elita pentru războiul lui Putin

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat că bunurile confiscate în valoare de 5,4 milioane de dolari ale oligarhului rus subsemnatul Konstantin Malofeyev vor fi transferate în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de CNN. Oligarhii lui Putin s-au îmbogățit pe seama statului, dar nu sunt dispuși să împărtășească cu publicul, în timp ce marii oameni de afaceri, precum Bill Gates sau Warren Buffett, donează o parte din capitalul lor în scopuri caritabile.

Pe 3 februarie, la Washington, de exemplu, Garland a declarat că SUA vor face primul transfer de bunuri rusești confiscate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei devastate de război. În cauză este vorba despre suma de 5,4 milioane de dolari aparținând lui Malofeyev, proprietarul televiziunii Tsargrad TV. Malofeyev a intrat sub incidența sancțiunilor americane în 2014 și a fost acuzat de încălcarea sancțiunilor în 2022. Potrivit procurorilor, Malofeev a încercat să transfere bani dintr-un cont deschis la Sunflower Bank, cu sediul în Denver, către un partener de afaceri, încălcând astfel sancțiunile impuse de SUA.

„Am autorizat primul transfer de bunuri rusești confiscate vreodată pentru a fi folosite în Ucraina. Aceste bunuri confiscate au urmat anunțului pe care l-am făcut în luna aprilie a anului trecut cu privire la punerea sub acuzare a oligarhului rus Konstantin Malofeev, care figurează pe listă, sub acuzația de evitare a sancțiunilor. În același timp, am anunțat confiscarea a milioane de dolari din contul unei instituții financiare americane ca urmare a evaziunii lui Malofeev în materie de sancțiuni”, a declarat procurorul general al SUA.

Decizia omologului său american a fost susținută de procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, care a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că demersul Departamentului de Justiție al SUA este un semnal pentru cei care cred că vor rămâne cu imunitate dacă comit crime internaționale.

„Acesta este un semnal clar. Nu va exista imunitate și nici impunitate pentru crimele internaționale. În același timp, știm cu toții că crimele internaționale sunt comise de indivizi și numai prin aducerea lor în fața justiției împreună cu Federația Rusă putem considera că justiția este restabilită”, a declarat Kostin.

Oligarhul rus Roman Abramovici va preda în curând Ucrainei veniturile de 2,3 miliarde de lire sterline obținute din vânzarea clubului de fotbal Chelsea, potrivit The Telegraph. Abramovici a trebuit să ceară permisiunea guvernului britanic pentru a procesa vânzarea clubului. Oficialii au supravegheat tranzacția pentru a se asigura că nici măcar o liră nu ajunge la omul de afaceri rus, iar acum, potrivit presei britanice, guvernul britanic încheie un acord cu Abramovici în baza căruia va fi creat un fond de ajutorare a Ucrainei, în care vor fi transferate toate fondurile provenite din vânzarea clubului. Și nu este vorba de o donație, așa cum a trâmbițat deja presa rusă, ci de fonduri confiscate.

„Nu ar fi primit acei bani, a fost obligat să vândă, grosso modo, clubul i-a fost confiscat. A fost pur și simplu un aranjament juridic. A fost vândut prin licitație și toate fondurile de care Roman Abramovici nu poate dispune vor fi într-adevăr, așa cum a declarat inițial guvernul britanic, canalizate pentru Ucraina”, a declarat liderul opoziției ruse din mișcarea internațională Speak Out Loud! Andrey Sidelnikov.

Dacă îl comparăm cu miliardarii din Occident, marii oameni de afaceri din SUA au donat circa 27 de miliarde de dolari în scopuri caritabile numai în 2022, a declarat opozantul rus. De exemplu, miliardarul Peter Buck, care a deschis în 1965 un magazin de sandvișuri care a devenit ulterior o franciză importantă Subway, a lăsat moștenire 50% din averea sa după moartea sa unei fundații care finanțează diverse cauze, inclusiv educația, conservarea și medicina, potrivit lui Yettgergergerger.

„Donația, evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari, marchează ultima donație caritabilă majoră din partea unor antreprenori miliardari… Dr. Buck și regretata sa soție au înființat Fundația Peter și Carmen Lucia Buck (PCLB) ca fundație privată de familie pentru a gestiona inițiativele caritabile ale familiei lor. Misiunea organizației caritabile: „să ofere oamenilor motivați instrumentele de care au nevoie pentru a se ajuta singuri”, a scris jurnalistul Jonathan Small pentru Entrepreneur.

Înainte de războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, oligarhii ruși au fost implicați în acțiuni de caritate, dar în principal au donat bani pentru a „spăla” imaginea asociată cu puterea criminală din Rusia, consideră Andrey Sidelnikov. Dar după 24 februarie 2022, sancțiunile impuse de Occident au făcut ca oamenii de afaceri ruși să-și piardă capitalul. Potrivit analiștilor, cei mai bogați oameni din țara agresoare au pierdut 95 de miliarde de dolari în 2022 din cauza măsurilor restrictive și continuă să îi piardă. Iar acum, pentru a-și păstra reputația și pentru a evita urmărirea penală în diferite țări ale lumii, ei trebuie să dea banii în Ucraina, consideră opozantul.

„Încet-încet, este necesar să-i facem să conștientizeze că va exista posibilitatea de a obține o anumită indulgență dacă, de exemplu, vor transfera 90% din averea lor în partea ucraineană. Fie că vor fi investiții în țară, fie că va fi vorba doar de un transfer de proprietăți sau de bani. Și apoi, în general, ei bine, probabil, societatea ucraineană nu va avea pretenții față de ei. Deocamdată, ei nu sunt pregătiți pentru acest lucru, deoarece este ceva nou pentru toată lumea și nici măcar nu a fost elaborată legislația în diferite țări pentru a confisca legal acești bani de la astfel de persoane”, a opinat Sidelnikov.

Uniunea Europeană a inclus peste 1.300 de cetățeni ruși pe lista sa de sancțiuni. Un al zecelea pachet de sancțiuni este în curs de pregătire, despre care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va fi introdus la 24 februarie anul acesta. Aceasta se va ridica la aproximativ 10 miliarde de euro și este posibil să adauge noi nume de oameni de afaceri apropiați de Putin pe lista persoanelor sancționate.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button