Cincizeci de ani de dezvoltare a pieței energetice din Rusia au fost iremediabil pierduți, relatează Bloomberg. Potrivit analiștilor, în mai puțin de 50 de săptămâni de război, Putin a risipit toate investițiile pe care Moscova le-a făcut în explorarea și dezvoltarea petrolului și gazelor naturale și în construcția de infrastructură. În primul rând, respingerea completă de către Europa a petrolului rusesc, a produselor petroliere și a gazelor naturale a afectat sectorul.
Moscova a cheltuit o cantitate enormă de energie și resurse pentru a-și construi piața energetică în Occident și pentru a o folosi ca instrument politic. Pentru a face acest lucru, Kremlinul a folosit totul: mituirea oficialilor europeni, reduceri mari la resurse și construirea unei rețele enorme și neprofitabile de conducte.
Numai pentru dezvoltarea câmpului Yamal s-au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari. Acest lucru a fost prezentat omului de rând din Rusia drept „bunăstare națională”. Iar acum totul este în curs de desființare.
„O vastă rețea de câmpuri și conducte de gaze, în valoare de sute de miliarde de dolari de când primul gaz a trecut granița austriacă în 1968, a fost aruncată la gunoi”, se arată într-un articol al Bloomberg.
Până în 2022, UE a reprezentat până la jumătate din toate veniturile provenite din exporturile de energie din Rusia. Prin urmare, renunțarea Europei la petrolul și gazele rusești a afectat foarte tare bugetul rusesc.
Aceasta a fost parțial înlocuită de vânzarea de țiței către India și China la un preț foarte mic. Dar acest lucru nu compensează toate pierderile.
Uniunea Europeană a avut de asemenea de suferit, deoarece șantajul energetic al Kremlinului în primele luni ale unei invazii la scară largă a Ucrainei a creat un risc de colaps pentru economiile mai multor țări, cum ar fi Germania, Austria, Finlanda și altele. În plus, creșterea prețurilor la energie a declanșat o creștere record a inflației. Cu toate acestea, Europa face deja față acestei probleme prin intermediul bunei guvernanțe.
„Există două părți ale acestei întrebări. Prețurile la energie au scăzut pentru că temperaturile au fost blânde și pentru că există suficient gaz în acest moment. Și de aceea inflația scade. Pe de altă parte, observăm că inflația de bază, adică inflația care nu este legată de prețurile la energie și alimente, este în creștere. Aceasta înseamnă că presiunile inflaționiste persistă. Dar prețurile energiei sunt, desigur, foarte importante, în special pentru companii. Iar faptul că acestea sunt în scădere explică în mod natural de ce companiile sunt mai optimiste. De asemenea, probabil că nu ne vom mai confrunta cu o penurie de gaze. Acesta a fost un risc economic major care a fost oricum exclus în această iarnă”, a declarat președintele Institutului IFO, Clemens Füst.
De asemenea, criza energetică declanșată de Moscova a accelerat în mod semnificativ dezvoltarea energiei verzi în UE. În 2022, energiile regenerabile au furnizat un procent record de 24% din totalul energiei electrice necesare în UE.
La fel ca Europa, Ucraina se confruntă cu criza energetică. Coeziunea publică și sprijinul aliaților au ajutat infrastructura ucraineană să reziste la atacurile constante cu rachete.
Infrastructura ucraineană a supraviețuit atacurilor continue cu rachete datorită coeziunii sale sociale și a sprijinului aliaților. De exemplu, companiile private occidentale vor ajuta la reconstrucția sistemului energetic în zonele afectate de bombardamente.
„Regiunea Mykolaiv va deveni o regiune-pilot pentru acest proiect în cadrul Memorandumului de cooperare privind planificarea operațională și restaurarea instalațiilor deteriorate din sistemul energetic ucrainean, încheiat între Ministerul Energiei și International Energy Cluster în octombrie anul trecut. Una dintre etapele proiectului va fi trecerea la echipamente mai moderne și mai eficiente din punct de vedere energetic. În primul rând, este planificată să fie utilizată în teritoriile cele mai afectate de operațiunile de luptă active”, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei.
În plus, multe state furnizează în mod regulat Kievului echipamente necesare pentru funcționarea sistemului energetic. În ultimele două luni, potrivit Forbes, aliații au predat aproximativ 13.000 de generatoare de diferite capacități.
Sursa Freedom
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!