ANCHETE

Turcia investighează antreprenorii, în timp ce numărul morților în urma cutremurului trece de 33.000

Autoritățile turce vizează antreprenori care ar avea legătură cu clădirile care s-au prăbușit în urma cutremurelor puternice din 6 februarie, în timp ce salvatorii au găsit duminică mai mulți supraviețuitori printre dărâmături, inclusiv o femeie însărcinată și doi copii, în urma dezastrului care a provocat moartea a peste 33.000 de persoane.

Bilanțul victimelor cutremurelor cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 care au lovit la nouă ore distanță în sud-estul Turciei și nordul Siriei a crescut la 33.185 de morți și era sigur că va crește pe măsură ce echipele de căutare vor găsi mai multe cadavre.

Pe măsură ce disperarea a dus la furie în fața salvărilor agonizant de lente, accentul s-a îndreptat spre atribuirea de vină, notează AP.

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a declarat că 131 de persoane sunt anchetate pentru presupusa lor responsabilitate în construcția clădirilor care nu au rezistat cutremurelor. Deși cutremurele au fost puternice, mulți din Turcia acuză construcțiile defectuoase pentru multiplicarea devastărilor.

Codurile de construcție din Turcia respectă standardele actuale de inginerie antiseismică, cel puțin pe hârtie, dar acestea sunt rareori aplicate, ceea ce explică de ce mii de clădiri s-au prăbușit sau s-au prăbușit peste oamenii din interior.

Printre cei care sunt cercetați se numără două persoane arestate în provincia Gaziantep, suspectate că au tăiat coloane pentru a face loc suplimentar într-o clădire care s-a prăbușit, a declarat agenția de stat Anadolu. Ministerul Justiției a precizat că trei persoane au fost arestate, alte șapte au fost reținute și alte șapte au primit interdicție de a părăsi Turcia.

Doi antreprenori considerați responsabili de distrugerea clădirilor din Adiyaman au fost arestați duminică pe aeroportul din Istanbul în timp ce încercau să părăsească țara, au anunțat agenția privată de presă DHA și alte mass-media. Unul dintre antreprenorii reținuți, Yavuz Karakus, a declarat pentru DHA: „Am conștiința împăcată. Am construit 44 de clădiri. Patru dintre ele au fost demolate. Am făcut totul în conformitate cu regulile”.

Salvatorii au raportat că au găsit mai mulți supraviețuitori, pe fondul unor șanse din ce în ce mai mari. Au fost folosite camere termice, în timp ce echipele au cerut liniște pentru a-i auzi pe cei blocați.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button