Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova: Sandu expune planul furnizat de serviciile secrete ucrainene (VIDEO)

Moscova plănuiește o lovitură de stat în Moldova. Președintele Maia Sandu a declarat acest lucru în cadrul unui briefing, citând date ale serviciilor secrete ucrainene și informații ale serviciilor speciale locale. Schimbarea de putere trebuia să aibă loc încă din toamna anului trecut, dar Rusia nu a reușit atunci să-și atingă obiectivele.

În noiembrie 2022, ambasadorul SUA în Republica Moldova a făcut o declarație încurajatoare, potrivit serviciilor de informații, potrivit căreia nu existau semne ale unei posibile ofensive rusești împotriva Chișinăului. Aceste cuvinte au fost deosebit de importante având în vedere tulburările grave din guvernul Maiei Sandu. La urma urmei, este posibil ca Rusia să fi mers mai departe de o invazie a Ucrainei. Totuși, potrivit experților, chiar dacă regimul lui Putin ar fi avut intenția de a face așa ceva în Moldova, pur și simplu nu ar fi avut puterea de a face acest lucru. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu există un atac în curs de desfășurare. De mai multe luni, Rusia atacă Chișinăul pe un alt plan.

În toamna anului trecut au izbucnit manifestații împotriva guvernului pro-european al lui Sandu. Finanțarea externă și implicarea Rusiei atunci nici măcar nu au încercat să o ascundă prea mult, spun analiștii politici. În încercarea de a zdrobi Chișinăul oficial, Rusia a redus la jumătate livrările de gaze către Moldova, iar mai târziu „autoritățile” marionete din Transnistria au tăiat complet alimentarea cu energie electrică a țării.

„Atât reducerea livrărilor de gaze către Moldova, cât și finanțarea acestor presupuse acțiuni de protest, în spatele cărora se află, printre alții, Ilan Șor, care de la un timp încoace a fost declarat politician pro-rus pe pagina celebrului RIA Novosti. Legăturile lui Ilan Șor cu anumite cercuri din Federația Rusă nu sunt o poveste de azi și nici de ieri. Dar este clar că Gazprom este implicat în acest atac la adresa actualei guvernări”, a declarat Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Sandu a declarat luni, în cadrul unui briefing de presă, că toți acești factori, care au apărut deodată în toamna anului trecut, sunt pregătiri sistematice pentru o lovitură de stat. Președintele a prezentat un plan furnizat de serviciile secrete ucrainene – Rusia vrea să schimbe guvernarea în Moldova și să aducă la putere proxeneții săi.

„Planul Rusiei pentru perioada următoare prevede sabotaje cu ajutorul unor persoane cu pregătire militară, deghizate în civili, pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor de stat și luări de ostatici”, a declarat președintele moldovean.

Potrivit lui Sandu, planul prevede proteste pe scară largă ale forțelor de opoziție, sub pretextul cărora proxyii ruși vor încerca să organizeze o lovitură de stat. Documentele obținute din Ucraina conțin detalii despre locațiile și logistica operațiunii.

„Planul prevede, de asemenea, implicarea străinilor în acțiuni violente. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni privind regulile de intrare în Moldova pentru cetățenii din Rusia, Belarus, Muntenegru și Serbia”, a informat Sandu.

Potrivit lui Sandu, unele forțe interne, inclusiv grupuri criminale precum Partidul Șor, unii veterani și foști ofițeri de poliție, ar putea facilita o lovitură de stat. Moscova urmărește să răstoarne guvernul legitim și să întrerupă cursul țării spre integrarea europeană. În plus, a spus Chișinăul, Moldova ar putea fi apoi folosită într-un război împotriva Ucrainei.

În toamna anului trecut, președintele rus Vladimir Putin nu a reușit să-și atingă obiectivele, a spus Sandu, făcând o legătură directă între valul de proteste și planul eșuat al loviturii de stat. Deocamdată, guvernul se concentrează pe consolidarea sferei de securitate și pe întărirea controlului asupra provocărilor.

Sursa Freedom

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button