În ciuda faptului că oferta președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski către premierul ungar Viktor Orbán de a vizita Kievul a rămas fără răspuns, șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijarto, a sosit în capitala Belarusului pentru a „demonstra poziția sa pașnică ” referitor la războiul pe care Rusia l-a declanşat pe teritoriul Ucrainei“, a scris șeful diplomației de la Budapesta pe Facebook.
După cum a remarcat Siirjato, Ungaria se așteaptă ca toți membrii comunității internaționale să acționeze de dragul păcii cât mai curând posibil și „să evite acțiunile care ar putea duce la continuarea sau escaladarea războiului”.
„Războiul din Ucraina se intensifică, tot mai mulți oameni mor din cauza ostilităților. Vieți omenești trebuie salvate acum, iar acest lucru se poate face doar cu pace”, a spus șeful Ministerului de Externe al Ungariei.
„Aceasta este poziția pașnică pe care o voi aborda astăzi la discuțiile de la Minsk. Este clar că mulți vor ataca vizita, dar poziția noastră este clară: canalele de comunicare trebuie să fie deschise. Dacă nu am acționat în acest fel, Nu aș putea transmite mesajul de apel la pace”, a adăugat el.
Exact la un an de la invadarea Ucrainei, Viena va permite diplomaților ruși sancționați să participe la următoarea mare reuniune de securitate care va avea loc pe 23 și 24 februarie. Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, consideră că delegații Moscovei nu trebuie excluși de la reuniunea OSCE, afirmând că este obligat legal să le elibereze vize, potrivit Euractiv.
După aproape un an de izolare diplomatică totală a Rusiei în Occident, guvernul de la Viena este pe cale să elibereze un număr limitat de vize pentru parlamentarii ruși pentru a le permite să participe la reuniunea cheie, scrie Foreign Policy.
Austria a fost aspru criticată de delegații a douăzeci de țări după ce a acordat vize care vor permite parlamentarilor din Rusia să participe la reuniunea de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), informează Associated Press, conform The Guardian.
Problema evidențiază poziția delicată de așa zis „echilibru” adoptată de Austria, în încercarea de a menține neutralitatea militară pe durata războiului pe care Rusia îl întreține în Ucraina.
Sursa Ziare.com
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!