Tocana de carne este o opțiune sigură pentru masa festivă. Este ușor de preparat, iar ingredientele sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Ingrediente:
2 kg de carne de vită, tăiată în bucăți de mărimea unei mușcături
2 linguri de ulei de măsline
1 ceapă mare, tăiată în cubulețe
3 căței de usturoi, tocați mărunt
2 morcovi, tăiați mărunt
2 tulpini de țelină, tocate
1/2 kilogram de slănină sau pancetta, tăiată în cubulețe
2 căni de vin roșu
2 căni de bulion de vită
2 linguri de pastă de tomate
1 linguriță de cimbru
1 frunză de dafin
2 linguri de făină
2 linguri de unt nesărat
8 uncii de ciuperci, tăiate felii
Sare și piper, după gust
Pătrunjel proaspăt, tocat (opțional, pentru garnitură)
Mod de preparare:
Încălziți un cuptor olandez mare sau o oală grea la foc mediu-mare. Adăugați bucățile de carne de vită și gătiți-le până se rumenesc, aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Scoateți carnea de vită din oală și dați-o deoparte.
În aceeași oală, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa, usturoiul, morcovii și țelina și gătiți până când legumele sunt moi și ceapa este translucidă, aproximativ 10 minute.
Adăugați baconul sau pancetta în oală și gătiți până când devine crocantă, aproximativ 5 minute.
Întoarceți carnea de vită în oală și adăugați vinul roșu, bulionul de vită, pasta de roșii, cimbrul, frunza de dafin și făina. Se amestecă bine pentru a se combina.
Aduceți amestecul la punctul de fierbere, apoi reduceți focul la mic și lăsați să fiarbă, acoperit, timp de aproximativ 1 1/2 ore, sau până când carnea de vită este fragedă.
Într-o tigaie separată, topiți untul la foc mediu. Adăugați ciupercile și gătiți-le până se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 10 minute.
Adăugați ciupercile la amestecul de carne de vită și asezonați cu sare și piper, după gust.
Se servește fierbinte, decorat cu pătrunjel tocat, dacă se dorește.
Poftă bună!
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!