ANCHETE

Nicușor Dan, acuzat de ANI de abuz în serviciu și conflict de interese. Parchetul, Curtea de Conturi și Prefectura, sesizate

Agenţia Naţională de Integritate anunţă, joi, că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei, Nicuşor Dan.

Primarul municipiului București este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de „incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

„Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă, a sesizat organele de urmărire penală și fiscală sau a sesizat Instituția Prefectului Municipiului București în cazul a 2 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010”, transmite ANI într-un comunicat de presă. 

Incompatibilitatea

Primarul Capitalei este acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada exercitării mandatului de primar general „a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare”. 

Conflict de interese administrativ 

ANI mai susține că, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, „prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB)”, Nicușor Dan „a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”.

Abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la faptul că Nicușor Dan este suspectat de abuz în serviciu și de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

„Amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități”, arată ANI.

De asemenea, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, Nicușor Dan „a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”.

ANI a mai sesizat instituția Prefectului municipiului București cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

A mai fost sesizată și Curtea de Conturi, cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

Sursa: Stirileprotv

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button