Dacă vă treziți și simțiți că energia este la zero, vă simțiți în mod constant pe dinafară, chiar și după o odihnă lungă, ar trebui să vă luați în serios sănătatea și stilul de viață.
Nu este de mirare că mulți oameni din ziua de azi sunt atât de obosiți tot timpul încât nu găsesc energie pentru a face cele mai simple lucruri. Dar, pe lângă factorii psihologici, alimentația și prezența sau absența sportului în viața noastră, și chiar lipsa zilelor însorite, toate contribuie la scăderea potențialului energetic al organismului nostru.
8 factori care pot susține organismul, ajută să facă față oboselii constante și dau putere în această perioadă dificilă pentru toată lumea.
Aveți nevoie de vitamina B12
Mitocondriile noastre, cunoscute ca fiind „centrala electrică” a celulelor, se bazează pe vitaminele B pentru a genera energie. Deficiența de vitamina B12, care este esențială pentru producerea de globule roșii, este deosebit de frecventă în rândul vegetarienilor și veganilor, deși se poate întâmpla oricui urmează o dietă săracă în nutrienți.
Alimentele bogate în B12 includ carnea, păsările de curte, peștele și ouăle.
Vegetarienii sunt de obicei sfătuiți să ia un supliment de B12, consultându-și în prealabil medicul, desigur.
Ai nevoie de soare
Iarna, soarele nu apare prea mult timp, dacă nu chiar deloc. Poate fi destul de deprimant, dar, din punct de vedere nutrițional, lipsa soarelui înseamnă mai puțină vitamina D, deoarece lumina soarelui este cea mai bună sursă a acestei vitamine vitale.
Cantități mici de vitamina D pot fi găsite în anumite alimente, inclusiv în gălbenușurile de ou, unele ciuperci, somon, sardine și alimente îmbogățite, cum ar fi cerealele.
De asemenea, este posibil să doriți să vă consultați medicul și să luați în considerare începerea unui supliment de vitamina D.
Ar trebui să vă verificați nivelul de zahăr din sânge
Zahărul din sânge – glucoza din sânge – furnizează energie pentru celulele dumneavoastră.După o masă echilibrată, acesta ar trebui să crească ușor și apoi să scadă treptat.
Cu toate acestea, atunci când mâncăm o masă sau o gustare bazată în principal pe carbohidrați/săraci – fără proteine, grăsimi sau fibre – se produce o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere mai accentuată.
O scădere a nivelului de zahăr din sânge poate duce la pierderea de energie, dureri de cap, schimbări de dispoziție și pofte alimentare. Acest „rollercoaster al glicemiei” se află la originea multor probleme. Asigurați-vă că fiecare masă și gustare conține toți cei trei macronutrienți – proteine, carbohidrați și grăsimi – precum și o sursă de fibre.
Alegeți carbohidrați complecși, cum ar fi orezul brun, ovăzul, hrișca și cartofii dulci.
Trebuie să vă controlați greutatea
Chiar și câteva kilograme în plus pe talie pot fi cauza oboselii tale constante. Creșterea în greutate ne poate face să ne simțim mai obosiți și mai puțin motivați să facem exerciții fizice.
Prin urmare, este mai bine să evitați alimentele gata preparate, deoarece acestea au tendința de a conține aditivi, arome și emulgatori. Încercați să înlocuiți mesele gata preparate și alimentele procesate cu mese gătite în casă, chiar dacă acest lucru este introdus treptat, începând cu trei zile pe săptămână.
Trebuie să respectați un regim alimentar
Mesele și gustările bine sincronizate pot favoriza o digestie normală, echilibrul glicemiei și, prin urmare, nivelul de energie. Lipsurile de energie, precum și unele probleme digestive, cum ar fi arsurile la stomac, stomacul deranjat și balonarea, pot fi un semn că modelul dvs. alimentar nu este corect.
Puteți încerca să evitați aceste scăpări mâncând la intervale regulate pe parcursul zilei și evitând alimentele și gustările bogate în zahăr, cum ar fi prăjiturile și biscuiții. Acestea cresc inițial nivelul de zahăr din sânge și nivelul de energie, dar apoi acesta scade din nou foarte repede (ca într-un rollercoaster), lăsându-ne să tânjim după alimente sau băuturi mai calorice timp de câteva ore.
Trebuie să ai grijă de sănătatea intestinelor tale
Bacteriile intestinale sănătoase nu numai că joacă un rol important în menținerea unei digestii și a unei imunități sănătoase, dar ne oferă și un plus de nutrienți prin producerea de vitamine B și de acizi grași cu lanț scurt (SFC), care sunt esențiali pentru producerea de energie.
Ajutați-vă intestinul și nivelul de energie consumând alimente fermentate în mod tradițional, cum ar fi varza, kimchi, iaurtul natural și chefirul, sau luând un supliment de înaltă calitate cu mai multe tulpini de bacterii vii.
Trebuie să te miști mai mult
Activitatea fizică poate contribui de fapt la creșterea energiei și la reducerea oboselii.
Fie că alegeți să vă antrenați la sală, să faceți jogging sau să urcați scările în locul scărilor rulante, orice activitate fizică ne poate crește nivelul de energie, în funcție de doză, ceea ce înseamnă că, cu cât facem mai mult, cu atât mai energici putem fi.
Exercițiile în aer liber pot fi, de asemenea, de preferat, deoarece, pe lângă activitatea fizică în aer liber, ne putem expune fața la lumina soarelui.
Trebuie să urmezi o rutină zilnică
O rutină regulată de somn și de trezire vă poate menține, de asemenea, un nivel sănătos de energie, așa că nu presupuneți că numărul de ore de somn determină nivelul de energie. Tiparele de somn (numite uneori ritm circadian) sunt determinate în mare măsură de efectele luminii zilei.
Cu cât orele noastre de veghe sunt mai fluctuante, cu atât mai mult hormonii noștri vor trebui să se adapteze la programul nostru flexibil. Aceste fluctuații ne pot face să ne simțim leneși. Asigurați-vă că aveți o rutină regulată și încercați să vă treziți în același interval de 90 de minute în fiecare zi. Dacă vă treziți la șase dimineața în fiecare zi, nu dormiți până la prânz în weekend, în speranța că veți avea o săptămână de somn.
Aveți nevoie de magneziu
Magneziul este un mineral esențial pentru susținerea sistemului nervos și producerea de energie în organism. O deficiență de magneziu poate duce la oboseală și la un nivel scăzut de energie. Savurați alimente bogate în magneziu, inclusiv nuci de Brazilia, semințe de dovleac, migdale, caju, avocado și ciocolată neagră.
Dacă nu vă simțiți mai energic în ciuda respectării tuturor acestor reguli, consultați-vă medicul.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!