Apariția recentă deasupra SUA a unui balon chinezesc la mare altitudine pune în lumină interacțiunea dintre antreprenorii chinezi, universitățile și Armata Populară de Eliberare, o fuziune de forțe care, potrivit Washingtonului, stă la baza unui program de spionaj cu baloane.
Guvernul american a afirmat luna aceasta că o flotă de baloane de supraveghere chinezești a survolat zeci de țări și mai multe continente. Pe 4 februarie, un avion militar american a doborât un balon chinezesc în largul coastei Carolinei de Sud, iar scafandrii Marinei din Atlantic au recuperat o parte din aparatura care a navigat deasupra părții centrale a Americii.
Incidentul a complicat eforturile SUA și ale Chinei de a reseta relațiile proaste
Săptămâna trecută, Departamentul de Comerț al SUA a părut să indice încercarea Chinei de a lega mai strâns activitățile comerciale civile de cele militare prin includerea pe lista neagră a șase companii pe care le acuză că au contribuit la un program de spionaj cu baloane și dirijabile gestionat de Armata Populară de Eliberare, ceea ce le-ar împiedica să cumpere anumite tehnologii americane.
Supravegherea de către China a intereselor americane ia mai multe forme, inclusiv furtul de date corporative pe internet și bazându-se pe persoane simpatizante ale Beijingului din mediul de afaceri și academic pentru a-și folosi accesul în SUA pentru a culege informațiile pe care le caută, potrivit autorităților americane și condamnărilor în instanțele federale ale persoanelor implicate în astfel de activități.
Acum, atenția s-a îndreptat către baloanele chinezești de mare altitudine, în contextul în care SUA susțin că acestea au fost dezvoltate pentru a efectua supraveghere de la marginea spațiului. La fel ca și alte programe de acest gen, inclusiv dezvoltarea unui avion de pasageri de producție proprie și versiunea sa a unui sistem de navigație prin satelit de tip GPS, eforturile Chinei în domeniul baloanelor estompează linia de demarcație dintre cercetarea civilă, afacerile orientate spre profit și obiectivele militare ale Beijingului.
„Fuziunea civil-militară”, așa cum o numește guvernul chinez, nu este complet nouă, dar a devenit mai evidentă pentru SUA în timpul conducerii de un deceniu a lui Xi Jinping.
Anterior, China se baza în principal pe întreprinderile de stat, adesea greoaie, pentru a-și aproviziona și echipa armata. Dar, sub conducerea dlui Xi, guvernul a căutat din ce în ce mai mult să elimine barierele dintre întreprinderile private și nevoile armatei. Acesta a oferit noi stimulente pentru ca întreprinderile mai agile să se alinieze la prioritățile politice și să încaseze bani de la statul gras pentru întreprinderile axate pe prioritățile de securitate națională.
Modul în care eforturile civile și militare ale Chinei au fuzionat în ceea ce privește baloanele este evident în activitatea unui profesor universitar din Beijing, Wu Zhe. Acest membru al Partidului Comunist, în vârstă de 66 de ani, a deținut o funcție de conducere la un institut aeronautic, a fondat mai multe companii private pentru a dezvolta baloane și aparate de nivel militar și este menționat ca inventator într-o serie de brevete pentru tehnologii legate de baloane, inclusiv unele cu aplicații civile și militare duble.
Cel puțin patru dintre cele șase companii chineze aflate pe lista neagră întocmită de Departamentul Comerțului la 10 februarie au legături de management sau financiare cu dl Wu, conform registrelor de afaceri accesibile publicului. Universitatea Beihang, un institut aerospațial unde dl Wu a predat și a deținut un rol de conducere, a fost sancționată de SUA timp de peste două decenii din cauza legăturilor sale strânse cu Armata Populară de Eliberare.
Pentru a limita șansele ca tehnologia americană să ajute Armata Populară de Eliberare, sancțiunile americane interzic efectiv companiilor americane să vândă anumite componente și programe avansate în China.
În anunțarea celor mai recente măsuri, Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului Comerțului a susținut că fiecare dintre cele șase entități sprijină modernizarea programelor aerospațiale ale APL, inclusiv dirijabilele și baloanele, precum și materialele și componentele aferente. Niciuna dintre companii nu a fost acuzată în mod public de SUA de participare la producția balonului de supraveghere chinezesc suspect.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!