La aproape un an de la începutul războiului din Ucraina, președintele belarus Alexander Lukașenko continuă să îl susțină pe aliatul său Vladimir Putin, afirmând că l-ar lăsa din nou pe președintele rus să folosească Belarusul pentru a organiza noi atacuri în Ucraina – deși ar trimite trupe proprii doar dacă forțele belaruse ar fi atacate.
Vorbind într-o sesiune rară de întrebări și răspunsuri cu jurnaliștii occidentali și belaruși joi, dl Lukașenko s-a prezentat, de asemenea, ca un potențial pacificator în conflict, oferindu-se să găzduiască o întâlnire între președintele Biden și dl Putin atunci când liderul american va vizita Polonia săptămâna viitoare.
„Îl voi convinge pe președintele Rusiei să vină. Îl invit și pe el la Minsk, precum și pe Biden”, a declarat liderul belarus. „Ne vom așeza la masă și vom ajunge la un acord”.
Dl Lukașenko a convocat briefingul de presă înainte de a se deplasa la Moscova pentru a se întâlni vineri cu dl Putin la Moscova. Unii analiști au interpretat invitația neobișnuită ca pe o încercare de a se prezenta ca un intermediar onest acasă, unde conflictul a agravat problemele economice de lungă durată ale Belarusului și s-a adăugat la o îngrijorare larg răspândită cu privire la ceea ce ar putea face guvernul său după o reprimare amplă a disidenței după alegerile contestate din 2020.
„Aceasta este mai mult sau mai puțin abordarea sa constantă față de război, în care susține fiecare punct de discuție al Rusiei, îndeamnă Ucraina să se predea și, în același timp, vrea să sublinieze și să transmită că interesul său este doar pacea”, a declarat Artyom Shraibman, un analist politic belarus care locuiește acum la Varșovia.
Până în prezent, Belarus, care, la fel ca Ucraina, a făcut parte din vechea Uniune Sovietică, și-a limitat implicarea în război la a permite Rusiei să folosească țara ca punct de desfășurare în prima parte a războiului. De asemenea, Moscova a lansat rachete în Ucraina din Belarus.
Dar el a respins afirmațiile Kievului și ale unor țări occidentale potrivit cărora dl Putin ar reuși să facă presiuni asupra sa pentru a juca un rol direct în conflict.
„Sunt pregătit să lupt cu rușii de pe teritoriul Belarusului într-un singur caz: dacă măcar un soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”, a declarat Lukașenko la reședința sa oficială, Palatul Independenței. „Dacă aceștia comit o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va avea o cu totul altă natură”, a adăugat el, fără a explica ce ar putea implica acest lucru.
În timpul discuției de aproximativ 3,5 ore cu jurnaliștii, Lukașenko, unul dintre puținii lideri mondiali care mai sprijină Kremlinul, a subliniat legăturile comerciale și culturale puternice dintre Minsk și Moscova.
„Suntem două popoare care au crescut din aceeași rădăcină”, a spus el. El a reluat punctul de vedere al domnului Putin, potrivit căruia Moscova a fost forțată să acționeze în Ucraina pentru a proteja propria securitate a Rusiei, deoarece influența occidentală se apropia tot mai mult de granițele sale, insistând că a fost greșit să numim campania Moscovei o invazie și îndemnând Ucraina să intre în discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului.
Rusia a jucat un rol important în susținerea guvernului dlui Lukașenko de la alegerile prezidențiale din 2020. Relația militară dintre cele două țări s-a aprofundat. În ultimele luni, națiunile au întreprins o serie de exerciții militare comune, stârnind îngrijorarea că ar putea lucra împreună în Ucraina, deși analiștii pro-guvernamentali din Belarus au respins acest lucru ca fiind puțin probabil.
Sursa WSJ
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!