După ce a demisionat de la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) ca urmare a problemelor din justiție, Constantin Mitulețu-Buică revine într-o funcție de conducere la AEP, drept secretar general, printr-un truc folosit în trecut și de alți politicieni.
Buică a anunțat pe 11 ianuarie 2023 că demisionează de la șefia AEP după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul general pentru că acesta și-ar fi angajat nelegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui AEP. Demisia acestuia a intrat în vigoare pe 13 februarie, iar la doar câteva zile Buică s-a întors de unde a plecat, într-un birou mai mic. Concret, acesta a cerut repunerea sa în funcția de secretar general al AEP, funcție pe care a ocupat-o din 2018 până în 2019, când a fost promovat în rolul de președinte.
La momentul saltului, acesta și-a suspendat vechea funcție, pentru ca acum să ceară Guvernului revenirea în fotoliul de secretar general. Executivul este astfel obligat să-i dea dreptate lui Buică”, se arată într-o decizie luată de premierul Nicolae Ciucă pe 16 februarie. În motivarea acestei decizii se precizează că s-a avut în vedere o adresă din 25 ianuarie a AEP.
Potrivit legii, președintele AEP are rang de ministru, iar mandatul său poate înceta înainte de termen prin demisie, revocare ”pentru motive temeinice” sau deces. Dacă forul legislativ votează o Hotărâre privind demiterea șefului AEP, aceasta poate să fie contestată la Curtea Constituțională.
Scaunul lui Mitulețu-Buică a început să se clatine încă din 2021, de pe vremea vechii coaliții de guvernare, însă partidele nu au reușit atunci să găsească o procedură potrivită.
Pe lângă sesizarea ANI la Parchet pe numele său, Buică a mai fost implicat și în alte scandaluri. În 2021 lucrarea acestuia de doctorat a fost declarată plagiată, iar în 2020, de Ziua Unirii Principatelor, Buică s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a discuta despre o colaborare privind „organizarea proceselor electorale din cele două țări”.
Fost membru al PSD, Constantin Mitulețu Buică a fost numit președinte al AEP în 2019, pentru un mandat de 8 ani, cu susținerea declarată a lui Liviu Dragnea și cu votul majorității parlamentare PSD–ALDE de atunci.
În urmă cu o săptămână, Birourile Permanente ale parlamentului au decis depunerea până pe 17 februarie a candidaturilor pentru șefia AEP, urmând ca votul final să fie dat într-o ședință de plen pe 21 februarie. Cele mai mari șanse pentru a prelua funcția le are actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă. Acesta este fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al guvernului Dăncilă.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!