Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EXTERNE

SUA au dovezi că China poate oferi Rusiei un ajutor militar letal – Blinken

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a confirmat duminică informațiile din presă potrivit cărora China discută posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, care ar putea fi folosită pentru a sprijini agresiunea din Ucraina.

El a făcut această afirmație într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC.

Șeful diplomației americane a reamintit că China sprijină de mult timp Rusia – nu numai din punct de vedere politic și economic, ci și prin furnizarea de echipamente neletale.

„Și suntem extrem de îngrijorați de faptul că China are în vedere să ofere sprijin letal Rusiei în agresiunea sa împotriva Ucrainei. Și am spus clar că acest lucru va avea consecințe grave, în special în relațiile noastre. Președintele Biden a vorbit și el despre acest lucru în timpul mai multor întâlniri pe care le-a avut cu Xi Jinping”, a subliniat Blinken.

De asemenea, el a criticat poziția Beijingului privind o invazie rusă la scară largă a Ucrainei, afirmând că RPC „încearcă să stea pe două scaune”.

„În mod public, ea (China) se arată ca o țară care caută pacea în Ucraina. Dar, în mod nepublic, așa cum am spus, în ultimele luni au existat transporturi de ajutoare neletale, care contribuie direct la eforturile militare ale Rusiei. Există, de asemenea, informații, care vor fi făcute publice în scurt timp, potrivit cărora China ia în considerare în mod serios furnizarea de ajutor letal Rusiei”, a adăugat secretarul de stat american.

Cu toate acestea, Blinken a refuzat să precizeze despre ce fel de asistență este vorba, adăugând că „există diferite tipuri de asistență letală pe care ei (China) cel puțin discută să le ofere, inclusiv arme”.

Anterior, s-a raportat că administrația Biden și-a exprimat îngrijorarea față de Beijing cu privire la dovezile că firmele chinezești vând Rusiei echipamente neletale pentru a fi folosite în Ucraina – în special veste antiglonț și căști de protecție.

Se știe că cooperarea dintre Moscova și Beijing s-a consolidat după ce Rusia a decis să lanseze o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie.

China a refuzat să critice acțiunile Moscovei, acuzând în schimb Statele Unite și NATO că au provocat Kremlinul, și a criticat sancțiunile împotriva Rusiei. Rusia, la rândul său, a susținut puternic China pe fondul tensiunilor cu SUA în legătură cu Taiwanul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button