Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

În România, un grup de medici este suspectat că a folosit stimulatoare cardiace din cadavre

Oamenii legii din România au început sâmbătă urmărirea penală împotriva a cinci medici suspectați că au reutilizat implanturi medicale prelevate din cadavrele unor persoane decedate.

Potrivit forțelor de ordine, activitățile grupului de medici erau coordonate de cardiologul Dan Tesloianu de la un spital din orașul Iași. Acesta ar fi implantat, în perioada 2017 – august 2022, 238 de stimulatoare cardiace „prelevate de la cadavre sau a căror proveniență este necunoscută”.

„Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a condus o rețea de profesioniști din domeniul medical care i-au furnizat dispozitive cardiace implantate, inclusiv cele prelevate de la pacienți decedați, fără a respecta prevederile legale și fără a avea consimțământul persoanelor în cauză sau al rudelor acestora înainte de decesul lor”, a precizat Parchetul din România într-un comunicat.

Prin acțiunile sale, Tesloianu a încălcat legea română, întrucât aceasta interzice reutilizarea stimulatoarelor cardiace; în plus, acest lucru s-a făcut fără a înregistra implanturile la spitalul unde lucra, astfel că nu se știe dacă acestea au fost sterilizate corespunzător.

În plus, o proporție semnificativă a implanturilor pe care bărbatul le-a pus „nu erau necesare, ci au fost efectuate fie prin înregistrarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea prealabilă a unor medicamente care puteau provoca reacții ce duceau la simptome specifice”.

Sâmbătă, un tribunal din București l-a arestat preventiv pentru 30 de zile pe Tesloena. Ceilalți patru medici și patru pacienți implicați în acest caz sunt acuzați de luare de mită – luând „diverse sume de bani sub formă de mită pentru munca prestată de ei”. În timpul perchezițiilor, au fost confiscate de la inculpați implanturi și sume mari de bani în numerar.

Procurorul a dispus ca unul dintre medici să fie plasat sub control judiciar timp de 60 de zile, cu obligația de a nu mai practica medicina.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button