Statele Unite și aliații săi au îndemnat luni Consiliul de Securitate al ONU să condamne lansările ilegale de rachete balistice ale Coreei de Nord, dar China și Rusia au acuzat SUA de escaladarea tensiunilor prin intensificarea exercițiilor militare care vizează Pyongyang.
În cadrul reuniunii de urgență, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a declarat în fața consiliului că Statele Unite vor propune o declarație prezidențială, afirmând că cel puțin toți cei 15 membri ar trebui să fie de acord să condamne lansările de rachete fără precedent ale Nordului, să îndemne Pyongyangul să respecte rezoluțiile de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU și „să se angajeze într-un dialog semnificativ”.
O declarație prezidențială a Consiliului de Securitate necesită sprijinul tuturor membrilor săi, inclusiv al celor mai apropiați aliați ai Coreei de Nord, China și Rusia.
Thomas-Greenfield a declarat că Statele Unite condamnă „în termenii cei mai fermi” lansarea de către Coreea de Nord a două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, luni, după lansarea unei rachete balistice intercontinentale sâmbătă, ca fiind „încălcări flagrante” ale interdicției Consiliului privind lansarea de rachete balistice de către această țară.
Lansările și retorica amenințătoare a Coreei de Nord subminează pacea și securitatea internațională, a declarat Thomas-Greenfield.
Iar ea a avertizat consiliul că tăcerea și eșecul său de a condamna activitățile de rachete ale Nordului „duce la irelevanță”.
Dar aliații Pyongyangului, China și Rusia, au replicat că ceea ce este necesar acum este dialogul dintre Coreea de Nord și administrația Biden, o dezescaladare a exercițiilor militare, o relaxare a sancțiunilor impuse Coreei de Nord și aprobarea unei rezoluții pe care au distribuit-o în noiembrie 2021, menită să rezolve situația din Peninsula Coreeană.
Rezoluția respectivă îndeamnă Consiliul de Securitate să pună capăt unei serii de sancțiuni împotriva Coreei de Nord și invită SUA și Coreea de Nord să reia dialogul și să ia în considerare luarea de măsuri pentru a reduce tensiunile și riscul de confruntare militară, inclusiv prin adoptarea unei declarații sau a unui tratat de pace care să pună capăt în mod oficial Războiului din Coreea din 1950-53. Războiul s-a încheiat cu un armistițiu, lăsând peninsula, din punct de vedere tehnic, în stare de război.
Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Dai Bing, a declarat că exercițiile militare comune americano-sud-coreene „la un nivel mai ridicat și la o scară mai mare”, desfășurarea de mijloace strategice americane și vizita de profil înalt a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Seul și Tokyo, în urmă cu două săptămâni, sunt „”extrem de provocatoare” pentru Republica Populară Democrată Coreeană, „și agravează sentimentul de insecuritate”.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!