Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETE

Vizita chineză la Moscova prezintă aprofundarea legăturilor cu Rusia

Vizita de săptămâna aceasta la Moscova a celui mai înalt diplomat chinez semnalează importanța pe care Beijingul și Moscova o acordă unei relații care s-a adâncit în fața animozității crescânde față de Occident și a realinierii geopolitice determinate de conflictul din Ucraina

Wang Yi, cel mai înalt diplomat chinez, sosește luni la Moscova, la finalul unui turneu european în care a prezentat Beijingul ca fiind angajat în favoarea păcii în Ucraina și dornic să consolideze legăturile diplomatice cu lumea exterioară după trei ani de izolare pandemică.

Vizita domnului Wang la Moscova marchează un contrast cu noile tensiuni în relațiile dintre SUA și China în urma deciziei Washingtonului de a doborî ceea ce a numit un presupus balon de supraveghere chinezesc, notează WSJ.

Sâmbătă, dl Wang și secretarul de stat Antony Blinken s-au întâlnit în marja Conferinței de securitate de la Munchen, într-un efort de stabilizare a relațiilor. Întâlnirea neprogramată a avut loc într-o atmosferă tensionată, domnul Wang folosind un discurs mai devreme în cursul zilei pentru a descrie reacția SUA la apariția unui balon chinez în spațiul aerian american ca fiind „aproape isterică”.

Vizita dlui Wang la Moscova va avea loc cu doar câteva zile înainte de prima aniversare, vineri, a invaziei Rusiei în Ucraina.

Marți, președintele rus Vladimir Putin intenționează să țină un discurs important în fața Consiliului Federal al Rusiei, în care se așteaptă să acorde o atenție deosebită operațiunii militare rusești din Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea de stat rusă. În aceeași zi, președintele Biden se va afla în Polonia, într-o vizită menită să sublinieze forța parteneriatului transatlantic în combaterea Rusiei.

De când liderul chinez Xi Jinping și dl Putin au declarat că „nu există limite” pentru prietenia dintre Rusia și China, în cadrul unei întâlniri la Beijing în ajunul invaziei din Ucraina, Beijingul a căutat un teren de mijloc în ceea ce privește conflictul. A făcut apel la pace, dar a refuzat, de asemenea, să critice invazia Rusiei și, în schimb, a portretizat SUA ca fiind principalul instigator al conflictului. Se așteaptă ca dl Xi să țină un discurs vineri, în care să facă apel la pace.

„Nu este surprinzător să îl vedem pe Wang Yi în Europa spunând ceva vag despre principiile integrității teritoriale și ale dreptului internațional, lucruri precum descurajarea nucleară”, a declarat Temur Umarov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace. „Cât timp va fi la Moscova, va vorbi despre lucruri opuse, despre confruntarea cu hegemonia SUA”.

Într-un interviu acordat în weekend la emisiunea „Face the Nation”, dl Blinken a declarat că SUA deține informații potrivit cărora China „ia în considerare furnizarea de sprijin letal” Moscovei pentru războiul din Ucraina, avertizând că „acest lucru ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră”.

Conflictul din Ucraina a adâncit izolarea Rusiei în lume, a sporit dependența sa economică față de China și a jucat în favoarea obiectivului de lungă durată al Beijingului de a cultiva parteneri care pot riposta împotriva Occidentului.

Între timp, dependența crescândă a Rusiei de China a oferit Beijingului un atu valoros în promovarea propriei geopolitici.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button