Ministrul de externe și vicepremierul concomitent al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că în această săptămână țara va începe procesul de denunțare a mai multor acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente.
Popescu a anunțat acest lucru într-un interviu acordat Jurnal TV
„Instituțiile noastre au analizat relevanța mai multor acorduri semnate în cadrul CSI și urmează să demarăm procesul de retragere a Republicii Moldova din câteva zeci de acorduri. Suntem în curs de a întocmi această listă și o vom publica. Doar prin intermediul Ministerului de Interne vom merge la denunțarea a 20 de acorduri”, a anunțat șeful Ministerului de Externe.
Popescu a explicat că retragerea din acordurile CSI se datorează faptului că acestea „nu sunt relevante sau nu funcționează, sau nu sunt aplicate, sau sunt neprofitabile pentru Republica Moldova”.
„Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și are cu totul alte obiective de politică externă. Participarea la alte alianțe va fi subordonată obiectivului de integrare europeană. Este evident că această retragere din CSI sau denunțarea acestor acorduri, care sunt incompatibile cu angajamentele noastre, va continua. Acesta este un lucru legal. Nu este ceva care se face dintr-o lovitură de pix, dar acest lucru se întâmplă deja”, a adăugat ministrul moldovean de externe.
În luna mai a anului trecut, președintele moldovean Maia Sandu a declarat că Moldova ar trebui să continue să se bucure de beneficiile economice ale apartenenței la CSI. Iar șeful parlamentului moldovean, Igor Grosu, a sugerat că, după ce războiul din Ucraina se va încheia, autoritățile ar trebui să discute dacă Moldova ar trebui să rămână în CSI.
În martie 2022, după ce a depus cererea de aderare la UE, Sandu a declarat că țara va alege momentul ieșirii din CSI atunci când Moldova va face „suficiente progrese pe calea europeană”.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!