China a cerut vineri o încetare a focului și discuții de pace între Ucraina și Rusia, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a salutat cu prudență implicarea Beijingului, dar a declarat că succesul va depinde de acțiuni, nu de cuvinte.
Beijingul susține că are o poziție neutră în războiul care a început în urmă cu un an, dar a mai spus că are o „prietenie fără limite” cu Rusia și a refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina, sau chiar să se refere la aceasta ca la o invazie. Ea a acuzat Occidentul că a provocat conflictul și că a „alimentat flăcările” prin furnizarea de arme defensive Ucrainei.
„Cred că faptul că China a început să vorbească despre Ucraina nu este rău”, a declarat Zelenski vineri, în cadrul unei conferințe de presă. „Dar întrebarea este ce urmează cuvintelor. Întrebarea este în pași și unde vor duce aceștia”.
Planul făcut public de Ministerul de Externe al Chinei a reiterat în principal poziții susținute de mult timp, iar analiștii au spus că Beijingul ar fi un intermediar puțin probabil.
Dar unii observatori au avertizat că Ucraina și aliații săi trebuie să fie atenți, spunând că respingerea a ceea ce China consideră a fi deschiderea sa de pace ar putea duce Beijingul mai aproape de furnizarea de arme Rusiei în schimb.
Volodymyr Fesenko, șeful think tank-ului independent Penta Center din Kiev, crede că Zelenski „va încerca să se joace cu China… pentru a nu permite Chinei și Rusiei să se apropie”.
„Atâta timp cât China vine cu inițiative de pacificator, va fi forțată să își mențină neutralitatea și să se abțină de la furnizarea de arme și asistență militară directă către Rusia”, a declarat Fesenko pentru The Associated Press.
Ucraina ar putea, de asemenea, să vadă „un scenariu în care China face cel puțin presiuni asupra Rusiei pentru a limita utilizarea armelor nucleare și pentru a crea un mecanism de control al centralelor nucleare din Ucraina”, a spus el.
În ceea ce privește Beijingul, acesta trebuia să își clarifice poziția, indiferent dacă Kievul și Moscova acordă sau nu prea multă atenție, a declarat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing.
„China simte că este necesar să repete neutralitatea sa autopercepută în această conjunctură, să salveze o anumită influență internațională nu doar criticând NATO, ci și distingându-se de comportamentul Rusiei”, a spus Shi.
Propunerea Chinei solicită respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, dar nu spune ce se va întâmpla cu regiunile ocupate de Rusia de la invazie. De asemenea, solicită încetarea sancțiunilor „unilaterale” împotriva Rusiei, critică indirect extinderea alianței NATO și condamnă amenințările cu forța nucleară.
Propunerea este „o încercare de relații publice din partea Chinei”, a declarat Li Mingjiang, profesor și expert în securitate internațională la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. „Nu sunt convins că această politică le va îmbunătăți credibilitatea de a fi un broker onest”.
Ministerul de Externe al Rusiei a salutat propunerea și a declarat că împărtășește ideile Chinei, inclusiv respingerea sancțiunilor occidentale. În același timp, purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova, a reafirmat cererea Moscovei ca Ucraina să recunoască câștigurile teritoriale ale Rusiei, să renunțe la încercarea de a adera la NATO și să își asume un statut neutru, printre alte condiții pentru pace.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!