RĂZBOI

UE impune noi sancțiuni împotriva grupului Wagner, inclusiv împotriva celor implicați în asaltul de la Soledar

Consiliul UE a decis să impună sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor și companiilor care au legături cu Grupul Wagner, inclusiv comandanților unităților implicate în războiul împotriva Ucrainei.

Comunicatul notează că mercenarii Grupului Wagner operează în prezent, pe lângă Ucraina, în Libia, Republica Centrafricană, Mali și Sudan.

„Activitățile grupului Wagner reprezintă o amenințare pentru populația din țările în care operează și pentru Uniunea Europeană. Acestea amenință pacea și securitatea internațională, deoarece operează în afara oricărui cadru legal”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Lista de sancțiuni include opt persoane și șapte entități care intră sub incidența mecanismului de sancțiuni speciale al UE pentru încălcări ale drepturilor omului, o persoană care intră sub incidența regimului de sancțiuni din Mali și două pentru acțiuni care vizează subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.

„Printre persoanele menționate se numără doi comandanți ai forțelor Grupului Wagner care au participat activ la cucerirea orașului Soledar în ianuarie 2023; șeful Grupului Wagner din Mali, unde mercenarii Wagner au fost implicați în acte violente și numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv execuții extrajudiciare, și mai mulți membri importanți ai grupului din RCA”, se arată în comunicat.

Lista de apel publicată arată că cei doi comandanți sancționați pentru rolul lor în asaltul de la Soledar sunt Hayk Gasparyan – un cetățean armean cu indicativul de apel „Abrek”, care a primit un premiu din partea președintelui rus în decembrie 2022, și Anton Yelizarov – un cetățean rus cu indicativul de apel „Lotus”.

Dintre persoanele juridice, au fost restricționate Meroe Gold, M-Invest și capul acesteia, Lobaye Invest Sarlu și Diamville, care au legătură cu activitățile Grupului Wagner în Sudan și Republica Centrafricană. În plus, Fundația pentru Apărarea Valorilor Naționale (FDNV), divizia de PR a grupului și conducătorul acesteia, precum și postul de radio Lengo Sengo, acesta din urmă fiind listat pentru operațiuni de informare și de impact în numele Rusiei și al Grupului Wagner.

Sancțiunile includ înghețarea activelor, interzicerea intrării și tranzitului prin țările UE și interzicerea cetățenilor și companiilor din UE de a le furniza fonduri.

Aceste sancțiuni se adaugă la măsurile convenite în decembrie 2021, care vizau 8 persoane și 3 entități, precum și Grupul Wagner în ansamblu. În plus, Consiliul UE a stabilit atunci un regim de sancțiuni separat împotriva celor implicați în amenințarea păcii și a stabilității în Mali. Regimul global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului a fost instituit în decembrie 2020.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button