Ratificarea în parlamentul ungar a aderării Finlandei și Suediei la NATO va fi probabil amânată până în a doua jumătate a lunii martie.
Acest lucru rezultă din declarațiile ministrului Gergely Gulas, responsabil de cabinetul premierului, Gergely Gulas, citat de Telex.
El a explicat că partidul de guvernământ Fidesz are un grup de parlamentari care doresc discuții suplimentare cu Suedia și Finlanda înainte de a conveni asupra aderării acestora și un dialog „cu privire la modul în care acestea își văd rolul după aderarea la NATO”. Potrivit acestuia, esența revendicărilor acestor parlamentari este că ei doresc „mai mult respect pentru Ungaria” într-o serie de chestiuni intraeuropene.
Gulas a precizat că guvernul a înaintat deja propunerea parlamentului și că aceasta ar trebui să fie pusă pe ordinea de zi luni și să înceapă să fie dezbătută în cursul săptămânii viitoare, adică în primele zile ale lunii martie. În același timp, ministrul a menționat că, de obicei, adoptarea proiectelor în Ungaria durează aproximativ patru săptămâni.
Gergely Gulas a declarat că guvernul este în favoarea unui rezultat de succes al dezbaterii în cadrul fracțiunii, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este important ca delegațiile de negociere să se întoarcă de la Helsinki și Stockholm „cu o experiență pozitivă”. El a spus că nu poate spune cât de mare este grupul de parlamentari care nu sunt încă pregătiți să ratifice ofertele suedeză și finlandeză, deoarece a fost o reuniune de grup închis și nu a existat niciun vot.
Trebuie remarcat faptul că, până de curând, Ungaria, spre deosebire de Turcia, nu a impus nicio condiție Suediei și Finlandei. La început, ratificarea la Budapesta era așteptată până la sfârșitul anului 2022, apoi după revenirea parlamentului din vacanța de Crăciun.
Săptămâna trecută s-a aflat că deputații ungari vor organiza o dezbatere generală privind cererile suedeză și finlandeză de aderare la NATO în perioada 27 februarie – 1 martie. Votul pentru acestea era așteptat în perioada 6-9 martie.
Ulterior, s-a raportat că parlamentul ungar va trimite delegații de negociere în Finlanda și Suedia pentru a „rezolva aspectele problematice” înainte de a vota pentru ratificare, premierul Viktor Orban adăugând că este totuși important să „se țină cont de preocupările Turciei”, în caz contrar aderarea ambelor țări la NATO ar putea eșua.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!