Un pacient francez bolnav de cancer pulmonar, a beneficiat de un nou protocol de terapie celulară.
Rezultatele sunt dătătoare de speranță. Tratat pentru cancer pulmonar la Hospices Civils de Lyon (Rhône), un bărbat de 41 de ani a beneficiat în Franța de o nouă abordare bazată pe terapia celulară. „Acesta este un pas foarte încurajator în lupta împotriva cancerului pulmonar”, afirmă profesorul Sébastien Couraud, pneumolog la HCL și investigator principal al studiului CHIRON din Lyon, într-un comunicat de presă emis de Spitalul Universitar din Lyon.
Cum funcționează această abordare inovatoare?
Celulele proprii ale pacientului sunt cele care permit combaterea cancerului. „Tratamentul cu cNeT (clonal Neoantigen Reactive T Cell) face parte din terapiile celulare, un tratament care utilizează propriile celule imunitare ale pacientului pentru a lupta împotriva cancerului”, subliniază medicii. Propriile celule T ale pacientului, care sunt capabile să recunoască celulele canceroase, sunt prelevate direct din tumoră. Ele sunt apoi „antrenate” în laborator pentru a lupta împotriva tumorii înainte de a fi „amplificate” și apoi „reinjectate” în sângele pacientului. După injectare, pacientul rămâne în spital până când sistemul său imunitar se reface și nu mai are efecte secundare severe. Apoi poate fi externat din spital.
„Este o procedură solicitantă, care durează câteva luni. Oferim acest protocol pacienților care sunt într-o formă fizică bună și care nu au răspuns la alte tratamente împotriva cancerului pulmonar”, subliniază profesorul Couraud. Alți patru pacienți ar trebui să aibă în curând acces la această terapie. „Protocolul este încă deschis și este posibil să oferim acest tratament și altor pacienți”, subliniază Audrey Serres, coordonator al Cercetării Clinice Asociate (CRA) în cadrul Departamentului de Pneumologie din Lyon Sud și în cadrul Unității de Cercetare Clinică în Oncologie Toracică (URCOT).
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!