Este o tradiție în multe familii să ne așezăm la masă spre ora de culcare. Adesea, reunirea familiei la cină mai devreme nu este o opțiune. Dar, din păcate, nu este un obicei sănătos.
Mâncatul după ora 21:00 poate avea consecințe dezastruoase pentru sănătatea noastră. Potrivit The Sun, experții de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au descoperit că acest lucru se datorează faptului că metabolismul nostru începe să încetinească spre seară, dar mâncarea îl va face să se accelereze din nou.
Cum influențează ora cinei asupra organismului
Aceasta afectează ceasul intern al organismului, cunoscut sub numele de ritm circadian, iar tulburările acestui ritm cresc șansele de apariție a cancerului de prostată și de sân.
Cercetările anterioare au arătat că o alimentație nesincronizată cu ritmul circadian poate crește riscul de boli de inimă, diabet și supraponderabilitate.
Cercetătorii spanioli au studiat dieta și stilul de viață a 621 de pacienți cu cancer de prostată, 1.205 cu cancer de sân și 2.193 care nu aveau cancer.
Aceștia au descoperit că cei care se culcau la două ore sau mai mult după cină își reduceau riscul de a dezvolta cancer cu 20 de procente.
În schimb, cei care s-au culcat la două ore după ce au mâncat au avut un risc de cancer cu 25% mai mare.
Cele mai multe cercetări privind dieta și cancerul se concentrează asupra modului în care alimentele pot crește sau scădea șansele de a dezvolta această boală mortală.
Profesorul Manolis Kogevinas, care a condus studiul, a declarat: „Dacă se confirmă, aceste rezultate vor avea implicații majore pentru recomandările privind momentul ultimei mese”.
Rezultatele au fost publicate în International Journal of Cancer
Cum să-ți aliniezi dieta cu dieta ritmului tău circadian
Unii experți consideră că, dacă vă aliniați dieta la ritmul circadian, puteți contribui la maximizarea pierderii în greutate, a energiei și a sănătății generale.
Mănâncă cu soarele. Experții spun că ar trebui să mănânci doar atunci când soarele strălucește. Acest lucru se datorează faptului că unii oameni de știință cred că soarele ne stabilește ritmul circadian. Ritmul nostru ne sugerează să mâncăm în timpul zilei, când soarele strălucește, și să nu mâncăm noaptea. Acest lucru se datorează faptului că, pentru perioade lungi de timp, nu am avut electricitate și nici becuri. În mod ideal, acest lucru înseamnă că ar trebui să existe 12 ore între ultima masă a zilei și prima masă a zilei următoare, ceea ce este foarte asemănător cu postul pe intervale, care s-a dovedit a fi eficient în lupta împotriva excesului de greutate.
Mâncați mai mult mai devreme și mai puțin mai târziu. Faceți micul dejun și prânzul cele mai mari mese ale zilei, iar cina cea mai mică. Ar trebui să luați aproximativ 75% din mese înainte de ora 15:00.
Mănâncă-ți cina la micul dejun sau la prânz. Încercați să mâncați alimente pentru cină la micul dejun sau la prânz, cum ar fi o farfurie de paste sau pui și legume. Acest lucru se datorează faptului că, dacă mâncați mai mult la micul dejun, veți fi mai sătul pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că este probabil să luați mai puține gustări.
Un exemplu de dietă zilnică având în vedere aceste recomandări:
La micul dejun, paste integrale cu legume, cum ar fi broccoli sau kale.
La prânz, somon cu garnituri de legume, cum ar fi morcovii.
La cină, o salată mare cu legume mixte, nuci și semințe de dovleac.
Cu toate acestea, există studii care infirmă ideea că metabolismul tău este controlat de ritmul circadian. Cercetătorii scoțieni au descoperit că momentul mesei nu are niciun efect asupra pierderii în greutate. Aceștia au descoperit că metabolismul arde la fel de multe calorii seara ca și dimineața.
Cercetătorii spun că singurul beneficiu al unei mese mai mari dimineața este că îți este mai puțin foame în timpul zilei, ceea ce înseamnă că iei mai puține gustări. Dar dacă mâncând mai mult dimineața vă ajută să scăpați de pofta de gustări, aceasta este o realizare semnificativă.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!